Odkryte baseny w parku Szczęśliwickim w Warszawie. Już od dawna mieliśmy ochotę je odwiedzić, bo jeszcze wczesną wiosną, ilekroć mijaliśmy je na spacerze, tęsknym okiem spoglądaliśmy na puste wówczas zbiorniki. Teraz wprawdzie są pełne wody, ale ta pogoda. Postanowiliśmy być twardzi, a dzieci zahartowane w czerwcowym Bałtyku powiedziały, że chcą na basen do parku i już.
I faktycznie, gdy tylko dotarliśmy na miejsce, Wojtuś natychmiast rozebrał się i dał nura do basenu. Julci zajęło to trochę więcej czasu, ale po chwili i ona była cała mokra. A po kąpieli i wodnych szaleństwach - bez różnicy, czy na basenie, w jeziorze, czy morzu - dzieci są zawsze głodne. Jako alternatywę dla hot dogów i zapiekanek proponuję samodzielnie przygotowane przekąski.
Znakomitym pomysłem na małe co nieco są tortille, które z powodzeniem zastępują pieczywo, a ich zaskakująca dla dzieci forma, różna od tradycyjnej kanapki, dodaje im atrakcyjności. A nadzienia mogą być jak najbardziej tradycyjne, jak w kanapkach. Zamiast masła polecam jednak użycie niewielkiej ilości majonezu.
Muffiny cytrynowe robi się naprawdę błyskawicznie, ale radzę upiec je wieczorem, przed planowaną wyprawą - zdążą wtedy wystygnąć.
Do picia proponuję koktajl, choć oczywiście łatwiej i poręczniej jest zabrać z sobą soczki w kartonikach i butelki z wodą. Ale Wojtuś, słynny koktajlożerca, zawsze wybiera napój ze zmiksowanych owoców.
Kiedy jest ciepło, ale nie upalnie, i słońce tylko od czasu do czasu wychodzi zza chmur, wystarczy, że prowiant zapakujemy w papierowe torebki i plastikowe pojemniki, a koktajl przelejemy do szklanej butelki. Jeśli jest naprawdę gorąco i słonecznie, do przechowania koktajlu należy użyć termosu, a resztę prowiantu dokładnie zabezpieczyć przed upałem - polecam lodówki turystyczne, a na mniejszą wyprawę torebki termoizolacyjne. Oby tylko to słońce było...
Tortilla z wędzonym indykiem
2 duże tortille
6 plasterków wędzonego indyka
2 liście sałaty rzymskiej
1 pomidor
majonez
Tortille posmaruj majonezem, na każdej ułóż po liściu sałaty, kilka plasterków pomidora i po trzy plastry indyka. Zagnij końce tortilli i zwiń w ciasny rulon. Rulony zawiń w papier śniadaniowy i ukośnie przekrój na pół.
Muffiny cytrynowe
300 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru pudru
185 ml maślanki
2 łyżki startej skórki cytrynowej
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
110 g stopionego masła
szczypta soli
Formę na 12 muffinek posmaruj olejem lub wyłóż papilotkami. W dużej misce połącz suche składniki i zrób zagłębienie. W drugiej misce wymieszaj jaja, maślankę, sok, skórkę i masło, wlej całość w zagłębienie w mące i szybko wymieszaj. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate. Masę nałóż łyżką do foremek do 3/4 wysokości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C i piecz 15-20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty w środek muffinki będzie suchy. Zostaw muffinki w formie jeszcze 5 minut, a następnie delikatnie je wyjmij i wystudź na kratce kuchennej.
Owocowy koktajl
2 nektarynki
1 banan
1 szklanka borówek amerykańskich lub jagód
1 szklanka malin
maślanka
cukier do smaku
Wszystkie owoce zmiksuj w blenderze. Następnie dolej tyle maślanki, aby otrzymać konsystencję koktajlu, i zmiksuj ponownie. Zanim dodasz cukru, spróbuj, czy owoce nie są wystarczająco słodkie.
Uwaga - po niedługim czasie koktajl ściemnieje, to przez jagody. Jeśli ma być jasnoróżowy, zamiast jagód czy borówek użyj podwójnej ilości malin. Jeśli koktajl się rozwarstwi, należy go zamieszać lub energicznie wstrząsnąć butelką.