Risotto z kurkami
Składniki:
300g ryżu arborio lub carnaroli
200 g świeżych kurek
1,5 l bulionu drobiowego
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła (1+2)
100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
natka pietruszki
50-100 g sera grana padano lub parmezanu
sól
pieprz
Krok 1
Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty we wrzątku. Następnie odcedź na sicie i odstaw. Listki natki drobno posiekaj.
Krok 2
Ser grana padano zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przygotuj bulion, powinien być gorący, ale nie wrzący.
Krok 3
Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu podgrzej oliwę z 1 łyżką masła. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić.
Krok 4
Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżce wazowej bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie.
Krok 5
W następnej kolejności dodaj grzyby i wymieszaj z ryżem. Potem powtarzaj czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj.
Krok 6
Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 20-30 minut), zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotta pozostałe masło, posiekaną natkę pietruszki i ser (zachowaj trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj posypane resztą sera i udekorowane natką.
Rada: zamiast świeżych kurek możesz użyć innych grzybów: prawdziwków, podgrzybków, pieczarek. Jeśli używasz suszonych grzybów, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny, a następnie dodać na końcu, jak ryż wchłonie już cały bulion. Gotowe risotto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie powinno być "sypkie".
źródło: Okazje.info