700 g filetu z łososia bez skóry
300 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól
pieprz
aromatyczna bułka tarta :
30 g bułki tartej
20 g listków mięty
60 g orzeszków pinii (sosnowych) bez łupinek
1 cytryna
Orzeszki pinii zmieszaj z bułka tartą, miętą i skórką otartą z cytryny, a następnie zmiksuj blenderem
Łososia umyj, osusz i ostrożnie, nie do końca, rozetnij poziomo wzdłuż. Rozłóż jak książkę - otrzymasz jeden większy płat ryby
Rozłożony płat łososia dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, posyp częścią aromatycznej bułki tartej i ostrożnie zwiń w roladę.
Roladę zwiąż grubą nitką lub kordonkiem, żeby się nie rozpadła podczas pieczenia
Za pomocą pędzelka posmaruj roladę po wierzchu oliwą, posól, popieprz i obtocz w pozostałej bułce.
Przełóż do brytfanki wyłożonej pergaminem, wokoło ułóż umyte pomidorki i skrop je oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 25-30 minut.