Wytrawny tort pomidorowy

Gdy mówimy o torcie, mamy na myśli słodkie ciasto z kremem, owocami lub czekoladą. A my proponujemy wytrawny... z serem, bazylią i pomidorami.

Składniki:

 

200 g niedużych, mięsistych pomidorów

 

90 g sucharków

 

70 g masła

 

250 g sera ricotta lub innego sera twarogowego

 

mały pęczek bazylii

 

3 jajka

 

50 g startego parmezanu

 

1 łyżka posiekanych migdałów

 

1 łyżka bułki tartej

 

szczypta suszonego oregano

 

oliwa

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Sucharki zmiksuj z masłem i jednym jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Masę rozłóż w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Lekko ubij ręką i wstaw do lodówki.

Krok 2

W pozostałych jajkach oddziel żółtka od białek w pozostałych dwóch jajkach. Posiekaj listki bazylii. Do sera dodaj żółtka, 3/4 parmezanu i bazylię, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Z białek ubij pianę i dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj łyżką (nie używaj miksera, masa będzie wtedy bardziej puszysta).

Krok 4

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na połówki.

Krok 5

W misce wymieszaj bułkę tartą z posiekanymi migdałami, oregano i pozostałym parmezanem.

Krok 6

Wyjmij tortownicę z lodówki, przelej do niej masę serową, a następnie do masy powtykaj połówki pomidorów przekrojoną częścią do góry. Wierzch posyp mieszanką bułki tartej i skrop niewielką ilością oliwy. Wierzch tortu ostrożnie przykryj pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45-50 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pergamin i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij z pieca, ostudź, wyjmij z formy i podawaj.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.