Pamiętam, kiedy 30 (!) lat temu, załadowanym po dach małym fiatem pojechałam z rodzicami do Grecji. Namioty rozbijaliśmy na dzikich kempingach lub na samej plaży. To były jedne z najcudowniejszych wakacji, jakie pamiętam do dziś.
Nasza rodzina jeszcze nie była w Grecji, ale na pewno się wybierzemy, może w przyszłym roku ? Na razie mamy naszą małą Grecję na Szczęśliwicach. Restauracja Meltemi należąca do rodziny Kręglickich to miejsce, gdzie ja mogę przypomnieć sobie moje greckie smaki, a dzieci mają okazję poznawać tę fantastyczną kuchnię.
Julia, jak zawsze otwarta na nowości, po tym gdy pokochała krewetki, teraz rozsmakowała się w smażonych kalmarach. Wojtuś, troszkę bardziej zachowawczy, próbuje musaki i greckiej pizzy na chlebku pita. Potem już wszyscy bez wyjątków pałaszujemy ciasto orzechowe.
Widać, że do Meltemi bardzo często zaglądają mali goście - jest dla nich specjalne menu, w łazience stoi przewijak, a w sali restauracyjnej zorganizowano kącik dla dzieci, z kredkami, zabawkami i książeczkami. Dzieciaki rysują, a ja zajadam się musami greckimi z cieplutką pitą. Szkoda, że wakacje trwają tak krótko
50 g mąki tortowej
200 g kaszy manny
200 g cukru
150 g masła
9 jaj
250 g posiekanych orzechów włoskich
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki pudru z goździków
syrop:
1/2 l wody
750 g cukru
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę, orzechy, proszek do pieczenia, cynamon i mielone goździki. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z suchymi produktami, dodaj masło, a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Całość delikatnie wymieszaj i wlej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez około 35 minut. Przygotuj syrop: wszystkie składniki gotuj w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zgęstnieje.
Gdy ciasto ostygnie, zalej je gorącym stropem.
0,5 kg łuskanego grochu
sok z cytryny
1 cebula
sól
pieprz
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Groch zalej wodą i gotuj, aż będzie bardzo miękki. Następnie odcedź, dodaj cebulę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wszystko dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Podawaj posypane dymką lub szczypiorkiem.
600 g kalmarów loligol
200 g mąki
1 l oleju do smażenia
sól
1 cytryna
Kalmary pokrój w pierścienie, obtocz w mące i smaż na głębokim oleju przez kilka minut. Wyłóż na talerz i dopraw solą. Podawaj na ciepło, dodając do każdej porcji ćwiartkę cytryny.
6 ziemniaków pokrojonych w plastry
4 bakłażany pokrojone w plastry
sól
oliwa
mięso:
700 g mielonej jagnięciny
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
150 ml białego wina
1 mała puszka pomidorów pelati 400 g
sól
pieprz
ostra papryka
oregano
cynamon
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
sos:
100 g masła
100 g mąki
0,5 l mleka
2 żółtka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
garść tartego parmezanu
Bakłażany posól i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Następnie osusz na ręczniku papierowym, przełóż na wysmarowaną oliwą blachę i posmaruj oliwą z góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez 15 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz, aż będą miękkie.
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oleju, aż będą miękkie i rumiane, a następnie osusz na ręczniku papierowym.
Przygotuj mięso: posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj jagnięcinę i smaż razem, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Następnie wlej wino, zagotuj, odparuj i dodaj pomidory oraz przyprawy. Duś, aż całość zgęstnieje.
Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę smaż, mieszając. Zwiększ gaz, wlej mleko i mieszaj intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj.
Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut.