Grecja na Szczęśliwicach

Staram się uczyć moje dzieci nowych smaków: greckich, włoskich, tajskich... Tym razem Julka spałaszowała kalmary, a Wojtek spróbował musaki i greckiej pizzy.

Pamiętam, kiedy 30 (!) lat temu, załadowanym po dach małym fiatem pojechałam z rodzicami do Grecji. Namioty rozbijaliśmy na dzikich kempingach lub na samej plaży. To były jedne z najcudowniejszych wakacji, jakie pamiętam do dziś.

Nasza rodzina jeszcze nie była w Grecji, ale na pewno się wybierzemy, może w przyszłym roku ? Na razie mamy naszą małą Grecję na Szczęśliwicach. Restauracja Meltemi należąca do rodziny Kręglickich to miejsce, gdzie ja mogę przypomnieć sobie moje greckie smaki, a dzieci mają okazję poznawać tę fantastyczną kuchnię.

Julia, jak zawsze otwarta na nowości, po tym gdy pokochała krewetki, teraz rozsmakowała się w smażonych kalmarach. Wojtuś, troszkę bardziej zachowawczy, próbuje musaki i greckiej pizzy na chlebku pita. Potem już wszyscy bez wyjątków pałaszujemy ciasto orzechowe.

Widać, że do Meltemi bardzo często zaglądają mali goście - jest dla nich specjalne menu, w łazience stoi przewijak, a w sali restauracyjnej zorganizowano kącik dla dzieci, z kredkami, zabawkami i książeczkami. Dzieciaki rysują, a ja zajadam się musami greckimi z cieplutką pitą. Szkoda, że wakacje trwają tak krótko

Karydopita (ciasto orzechowe)

50 g mąki tortowej

 

200 g kaszy manny

 

200 g cukru

 

150 g masła

 

9 jaj

 

250 g posiekanych orzechów włoskich

 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1 łyżeczka cynamonu

 

1/2 łyżeczki pudru z goździków

syrop:

 

1/2 l wody

 

750 g cukru

 

sok z 1/2 cytryny

 

3 łyżki skórki otartej z pomarańczy

Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę, orzechy, proszek do pieczenia, cynamon i mielone goździki. Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z suchymi produktami, dodaj masło, a na koniec białka ubite na sztywną pianę. Całość delikatnie wymieszaj i wlej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez około 35 minut. Przygotuj syrop: wszystkie składniki gotuj w garnuszku, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zgęstnieje.

Gdy ciasto ostygnie, zalej je gorącym stropem.

Fava

0,5 kg łuskanego grochu

 

sok z cytryny

 

1 cebula

 

sól

 

pieprz

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Groch zalej wodą i gotuj, aż będzie bardzo miękki. Następnie odcedź, dodaj cebulę i dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wszystko dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Podawaj posypane dymką lub szczypiorkiem.

Smażone kalmary

600 g kalmarów loligol

 

200 g mąki

 

1 l oleju do smażenia

 

sól

 

1 cytryna

Kalmary pokrój w pierścienie, obtocz w mące i smaż na głębokim oleju przez kilka minut. Wyłóż na talerz i dopraw solą. Podawaj na ciepło, dodając do każdej porcji ćwiartkę cytryny.

Musaka

6 ziemniaków pokrojonych w plastry

 

4 bakłażany pokrojone w plastry

 

sól

 

oliwa

mięso:

 

700 g mielonej jagnięciny

 

1 cebula pokrojona w kostkę

 

2 posiekane ząbki czosnku

 

150 ml białego wina

 

1 mała puszka pomidorów pelati 400 g

 

sól

 

pieprz

 

ostra papryka

 

oregano

 

cynamon

 

gałka muszkatołowa

 

olej do smażenia

sos:

 

100 g masła

 

100 g mąki

 

0,5 l mleka

 

2 żółtka

 

sól

 

pieprz

 

gałka muszkatołowa

 

garść tartego parmezanu

Bakłażany posól i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Następnie osusz na ręczniku papierowym, przełóż na wysmarowaną oliwą blachę i posmaruj oliwą z góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, piecz przez 15 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz, aż będą miękkie.

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, usmaż na oleju, aż będą miękkie i rumiane, a następnie osusz na ręczniku papierowym.

Przygotuj mięso: posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Dodaj jagnięcinę i smaż razem, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Następnie wlej wino, zagotuj, odparuj i dodaj pomidory oraz przyprawy. Duś, aż całość zgęstnieje.

Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę smaż, mieszając. Zwiększ gaz, wlej mleko i mieszaj intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj.

Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA