Składniki:
600 g udźca wołowego
400 g warzyw do grillowania (cukinia, bakłażan i papryka)
200 g ostrego, wędzonego sera żółtego
1 jajko
100 g czerstwej bułki pszennej bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. 1 łyżeczka listków oregano, bazylii lub posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Mięso, warzywa i ser pokrój w długie cienkie paski mniej więcej tego samego rozmiaru. Paski mięsa posyp solą i pieprzem, aby były cieńsze możesz lekko rozbić tłuczkiem.
Na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy przesmaż paski z warzyw.
Na paskumięsa ułóż na przemian pasek sera i pasek warzyw. Całość ostrożnie nabij na patyk, zginając paski jak harmonijkę. W ten sposób przygotuj pozostałe szaszłyki. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj panierkę: w blenderze zmiksuj pokruszoną bułkę, pół łyżeczki oregano i skórkę otartą z cytryny.
Przygotuj sos: do rondelka wlej sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i 125 ml oliwy. Dodaj pozostałe oregano, sól, pieprz i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
Szaszłyki maczaj w jajku, następnie obtocz w panierce i układaj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smaż na oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie osącz na papierze kuchennym. Podawaj na liściach sałaty polane sosem..
Rada: możesz zrobić bardziej urozmaiconą wersję, układając na pasku mięsa na przemian dwa paski ugrillowanych warzyw i jeden sera, a na górze przykrywając drugim, paskiem mięsa.