Składniki:
masa:
200 g czekolady min. 70 proc. kakao
150 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
6 łyżek brązowego cukru
4 łyżki masła
dekoracja (opcjonalnie):
cukier puder
posiekane pistacje
wiórki kokosowe
posiekane orzechy włoskie
kakao
kolorowe posypki
W rondelku zagotuj śmietankę z cukrem.
Zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę, delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
Do masy dodaj masło i wymieszaj.
Masę przelej do miski i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie wyjmij masę i rękami formuj trufle czekoladowe wielkości orzecha włoskiego.
Trufle obtaczaj w dowolnej posypce i przekładaj do kolorowych papilotek. Gotowe trufle przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Rada: masę truflową możesz aromatyzować, dodaj do niej np. łyżkę esencjonalnego espresso, alkoholu (np. koniaku lub likieru pomarańczowego) lub posiekane orzechy.