Karpatka

Lekkie ciasto z puszystym kremem. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania

Ciasto:

1 szklanka wody

125 g margaryny

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2/3 kostki margaryna

1 op. cukru waniliowego

4 czubate łyżki mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

tłuszcz i kasza manna do nasmarowania brytfanki

cukier puder do posypania

Krok 1. Margarynę rozpuść w garnku, dolej wodę i zagotuj, następnie dodaj mąkę i chwilę ucieraj, aż powstanie gęsta masa.

Krok 2 . Gdy masa lekko przestygnie, dodaj do masy proszek do pieczenia i wbijaj pojedynczo jajka, cały czas miksując, aż powstanie gładka, lekko klejąca masa.

Krok 3. Natłuść prostokątną brytfankę o wymiarach ok. 20x30 cm i wysyp kaszą manną. Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozprowadź w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 25-30 minut (ważnie - nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!). Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i w ten sposób ostudź ciasto. Drugą część ciasta upiecz w taki sam sposób i ostudź.

Krok 4. 2/3 mleka przelej do rondla, dodaj cukry, margarynę i całość zagotuj. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami i mąką, a następnie wlej do gorącego mleka. Gotuj przez 1-2 minuty, energicznie mieszając, by masa się nie przypaliła i nie powstały grudki.

Krok 5. Gorący krem przelej na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu.

Krok 6. Całość przykryj drugim płatem ciasta. Ostudź, wstaw do lodówki, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Rada: Jeśli lubisz kremy bardziej maślane, dodaj do składników więcej margaryny

Więcej o:
Copyright © Agora SA