Karpatka
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2/3 kostki margaryna
1 op. cukru waniliowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
tłuszcz i kasza manna do nasmarowania brytfanki
cukier puder do posypania
Krok 1. Margarynę rozpuść w garnku, dolej wodę i zagotuj, następnie dodaj mąkę i chwilę ucieraj, aż powstanie gęsta masa.
Krok 2 . Gdy masa lekko przestygnie, dodaj do masy proszek do pieczenia i wbijaj pojedynczo jajka, cały czas miksując, aż powstanie gładka, lekko klejąca masa.
Krok 3. Natłuść prostokątną brytfankę o wymiarach ok. 20x30 cm i wysyp kaszą manną. Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozprowadź w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 25-30 minut (ważnie - nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!). Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i w ten sposób ostudź ciasto. Drugą część ciasta upiecz w taki sam sposób i ostudź.
Krok 4. 2/3 mleka przelej do rondla, dodaj cukry, margarynę i całość zagotuj. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami i mąką, a następnie wlej do gorącego mleka. Gotuj przez 1-2 minuty, energicznie mieszając, by masa się nie przypaliła i nie powstały grudki.
Krok 5. Gorący krem przelej na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu.
Krok 6. Całość przykryj drugim płatem ciasta. Ostudź, wstaw do lodówki, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Rada: Jeśli lubisz kremy bardziej maślane, dodaj do składników więcej margaryny