Właśnie do kompotu gruszkowego dodaję kardamon i goździki, które fantastycznie rozgrzewają i sprawiają, że w domu rozchodzi się cudowny zapach. Julki do jedzenia gruszek namawiać nie muszę (prawdę mówiąc, jej akurat do jedzenia nie trzeba namawiać - ostatnio ku zdziwieniu naszych gości zjadła cały talerz sałaty cezar!), to Wojtuś zdecydowanie woli gruszki w ciastach. Ja przepadam za twardymi, surowymi, chrupiącymi gruszkami, które razem z Julką jemy w ilościach hurtowych.
Postanowiłam odtworzyć smak pysznego deseru gruszkowego, jaki jadłam w jednej z nadmorskich restauracji. To były gruszki w sosie karmelowym. Najpierw obgotowałam gruszki w dużej ilości syropu, do którego dodałam sok i skórkę pomarańczową oraz cytrynową. I znowu - w całym domu obłędnie pachniało cytrusami! Po gotowaniu gruszek, kiedy deser był już tylko wspomnieniem, szkoda mi było wylać ten pięknie pachnący gruszkowo-cytrusowy syrop. Odparowałam go więc jeszcze bardziej (tak mniej więcej o połowę), przecedziłam przez gęste sitko i przelałam do szklanej butelki. I okazało się, że jest wspaniały do naleśników Suzette. A kiedy ma się gotowy sos, ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Wracając do gruszek: nie zdecyduję, które ciasto było lepsze. Nasz fotograf Arek po zjedzeniu trzech (!!!) kawałków ciasta gruszkowego z orzechami kategorycznie odmówił spróbowania tarty. Ja zaś uwielbiam kruche ciasto, więc skłaniałabym się ku tarcie właśnie. A dzieci, no cóż, gdyby nie zdrowy rozsądek mamy, zjadłyby wszystko
Składniki: 6 dużych gruszek
syrop:
4 pomarańcze
1 cytryna
2 szklanki cukru
karmel:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki jasnego cukru brązowego
1 i 1/2 śmietanki 30 proc.
1 goździk
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 ziarenka pieprzu
2 laski cynamonu
posiekane orzechy laskowe
Przygotuj gruszki: z wyszorowanych pomarańczy nożykiem szczelinowym obierz skórkę (jeśli nie masz takiego nożyka, otrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach), a następnie przekrój je i wyciśnij sok. Wyciśnięty sok i skórkę przelej do dużego garnka, dodaj wyszorowaną przeciętą na pół cytrynę, cukier, 2 litry wody i całość zagotuj.
Gruszki umyj i obierz (nie przekrawaj). Przełóż je do cytrusowego syropu i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, a następnie wystudź w garnku.
Przygotuj karmel: cukier i cukier brązowy wsyp do rondla o grubym dnie i podgrzewaj, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając widelcem. Kiedy cukier się skarmelizuje i będzie ciemno-bursztynowy, ostrożnie dodaj śmietankę (uwaga, będzie bulgotać) oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje, około 10-15 minut. Gotowy sos przecedź przez sito i przelej do dzbanuszka.
Gruszki przełóż na talerze, polej sosem i posyp orzechami laskowymi.
Składniki:
1 kg gruszek
80 g orzechów włoskich
150 g suszonych gruszek
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
sos:
2 szklanki nektaru gruszkowego
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Gruszki obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki w grubą kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj, suszone gruszki pokrój w kostkę.
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej dużej misce ubij mikserem cukier z jajkami, następnie dodaj olej oraz ocet jabłkowy i zmiksuj na jednolitą puszystą masę.
Do miski z masą jajeczną dodaj suche składniki, pozostawiając w pierwszej misce około 1/4 szklanki mąki cynamonowej. Suche składniki wymieszaj z mokrymi, a do pozostałej mąki dodaj pokrojone surowe i suszone gruszki oraz orzechy. Wymieszaj, tak aby mąka pokryła gruszki, dodaj do głównego ciasta.
Kwadratową foremkę o wymiarach ok. 25x25 cm (lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 1 godz., aż patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj sos: w rondlu wymieszaj nektar gruszkowy z cukrem i szklanką śmietanki. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż sos zgęstnieje.
Częścią sosu polej upieczone, jeszcze gorące ciasto. Pozostały sos podawaj w dzbanuszku razem z wystudzonym ciastem.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki soli
120 g zimnego masła
1/4 szklanki (75 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
farsz:
około 1,2 kg gruszek
5 łyżek cukru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka śmietanki 30 proc.
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sól i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami utrzyj składniki, by fakturą przypominały mokry piasek, a następnie dodaj śmietankę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godz.
Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową, całość wymieszaj.
Na dużym arkuszu pergaminu rozwałkuj ciasto na koło o średnicy ok. 35 cm i przełóż wraz z arkuszem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta rozłóż gruszki, zostawiając dookoła ok. 5 cm wolnego brzegu, który następnie zawiń do środka i posmaruj śmietanką. gruszki posyp płatkami migdałowymi. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 1 godz., aż ciasto będzie złociste, a gruszki będą bulgotać.
Tartę wyjmij z pieca i przestudź. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, np. z lodami waniliowymi.