Gruszkowe wariacje

Chłód późnej jesieni daje się we znaki. Zamiast zwykłych kompotów pijemy te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Jak choćby ten cudownie pachnący kompot gruszkowy...

Właśnie do kompotu gruszkowego dodaję kardamon i goździki, które fantastycznie rozgrzewają i sprawiają, że w domu rozchodzi się cudowny zapach. Julki do jedzenia gruszek namawiać nie muszę (prawdę mówiąc, jej akurat do jedzenia nie trzeba namawiać - ostatnio ku zdziwieniu naszych gości zjadła cały talerz sałaty cezar!), to Wojtuś zdecydowanie woli gruszki w ciastach. Ja przepadam za twardymi, surowymi, chrupiącymi gruszkami, które razem z Julką jemy w ilościach hurtowych.

Postanowiłam odtworzyć smak pysznego deseru gruszkowego, jaki jadłam w jednej z nadmorskich restauracji. To były gruszki w sosie karmelowym. Najpierw obgotowałam gruszki w dużej ilości syropu, do którego dodałam sok i skórkę pomarańczową oraz cytrynową. I znowu - w całym domu obłędnie pachniało cytrusami! Po gotowaniu gruszek, kiedy deser był już tylko wspomnieniem, szkoda mi było wylać ten pięknie pachnący gruszkowo-cytrusowy syrop. Odparowałam go więc jeszcze bardziej (tak mniej więcej o połowę), przecedziłam przez gęste sitko i przelałam do szklanej butelki. I okazało się, że jest wspaniały do naleśników Suzette. A kiedy ma się gotowy sos, ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Wracając do gruszek: nie zdecyduję, które ciasto było lepsze. Nasz fotograf Arek po zjedzeniu trzech (!!!) kawałków ciasta gruszkowego z orzechami kategorycznie odmówił spróbowania tarty. Ja zaś uwielbiam kruche ciasto, więc skłaniałabym się ku tarcie właśnie. A dzieci, no cóż, gdyby nie zdrowy rozsądek mamy, zjadłyby wszystko

Cytrusowe gruszki z sosem karmelowym

Składniki: 6 dużych gruszek

syrop:

4 pomarańcze

1 cytryna

2 szklanki cukru

karmel:

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki jasnego cukru brązowego

1 i 1/2 śmietanki 30 proc.

1 goździk

1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 ziarenka pieprzu

2 laski cynamonu

posiekane orzechy laskowe

Przygotuj gruszki: z wyszorowanych pomarańczy nożykiem szczelinowym obierz skórkę (jeśli nie masz takiego nożyka, otrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach), a następnie przekrój je i wyciśnij sok. Wyciśnięty sok i skórkę przelej do dużego garnka, dodaj wyszorowaną przeciętą na pół cytrynę, cukier, 2 litry wody i całość zagotuj.

Gruszki umyj i obierz (nie przekrawaj). Przełóż je do cytrusowego syropu i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, a następnie wystudź w garnku.

Przygotuj karmel: cukier i cukier brązowy wsyp do rondla o grubym dnie i podgrzewaj, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając widelcem. Kiedy cukier się skarmelizuje i będzie ciemno-bursztynowy, ostrożnie dodaj śmietankę (uwaga, będzie bulgotać) oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje, około 10-15 minut. Gotowy sos przecedź przez sito i przelej do dzbanuszka.

Gruszki przełóż na talerze, polej sosem i posyp orzechami laskowymi.

Gruszkowe ciasto z orzechami włoskimi

Składniki:

1 kg gruszek

80 g orzechów włoskich

150 g suszonych gruszek

1 i 1/2 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju roślinnego

1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka cynamonu

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

sos:

2 szklanki nektaru gruszkowego

1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.

1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Gruszki obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki w grubą kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj, suszone gruszki pokrój w kostkę.

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej dużej misce ubij mikserem cukier z jajkami, następnie dodaj olej oraz ocet jabłkowy i zmiksuj na jednolitą puszystą masę.

Do miski z masą jajeczną dodaj suche składniki, pozostawiając w pierwszej misce około 1/4 szklanki mąki cynamonowej. Suche składniki wymieszaj z mokrymi, a do pozostałej mąki dodaj pokrojone surowe i suszone gruszki oraz orzechy. Wymieszaj, tak aby mąka pokryła gruszki, dodaj do głównego ciasta.

Kwadratową foremkę o wymiarach ok. 25x25 cm (lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ciasto przełóż do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 1 godz., aż patyczek wkłuty w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj sos: w rondlu wymieszaj nektar gruszkowy z cukrem i szklanką śmietanki. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, aż sos zgęstnieje.

Częścią sosu polej upieczone, jeszcze gorące ciasto. Pozostały sos podawaj w dzbanuszku razem z wystudzonym ciastem.

Tarta z gruszkami i migdałami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki krupczatki

2 łyżki cukru

skórka otarta z 1 cytryny

1/2 łyżeczki soli

120 g zimnego masła

1/4 szklanki (75 ml) zimnej śmietanki 30 proc.

farsz:

około 1,2 kg gruszek

5 łyżek cukru

1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka śmietanki 30 proc.

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier, skórkę cytrynową, sól i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami utrzyj składniki, by fakturą przypominały mokry piasek, a następnie dodaj śmietankę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godz.

Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski, dodaj cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową, całość wymieszaj.

Na dużym arkuszu pergaminu rozwałkuj ciasto na koło o średnicy ok. 35 cm i przełóż wraz z arkuszem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta rozłóż gruszki, zostawiając dookoła ok. 5 cm wolnego brzegu, który następnie zawiń do środka i posmaruj śmietanką. gruszki posyp płatkami migdałowymi. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 1 godz., aż ciasto będzie złociste, a gruszki będą bulgotać.

Tartę wyjmij z pieca i przestudź. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, np. z lodami waniliowymi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA