Cukinia faszerowana mięsem mielonym
250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny
2 średnie cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 duże mięsiste pomidory
1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
zioła prowansalskie
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie.
4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty.
5. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli.
6. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi.
Podawaj na gorąco.