Zastanawiacie się, co można zrobić z czterema kalafiorami naraz? U nas to doprawdy żaden problem. Zanim doszliśmy do domu, Julcia zjadła prawie połówkę na surowo. Pozostałą część ugotowałam i polałam zrumienioną na maśle tartą bułeczką. Drugiego kalafiora razem z kupioną na bazarku włoszczyzną przeznaczyłam na pyszną zupę. Trzeci przydał się do tarty, którą podałam na kolację w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret. Ostatniego zostawiłam na niedzielę, by zapiec go z sosem serowym. Dla mnie był samodzielnym drugim daniem, dla dzieci dodatkiem do kotleta schabowego.
A wydawałoby się, że cztery kalafiory to dużo.
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki (150 g) zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
3-5 łyżek zimnej śmietanki 30 proc.
farsz:
1 duży kalafior
4 jajka
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
150 g tartego żółtego sera typu Cheddar (lub innego ostrego sera)
gałka muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotuj ciasto: w dużej misce rozetrzyj palcami posiekane zimne masło z mąką i solą, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Do mieszanki dodaj 3 łyżki śmietanki i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto się rozpada, dodaj pod trochu śmietanki i zagniataj, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Uformuj zrób kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy, formując wysoki brzeg. Nakłuj dno widelcem i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz z obciążeniem, aż ciasto będzie jasno-złociste, ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij formę z pieca, delikatnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij i przestudź.
Przygotuj farsz: umytego kalafiora obgotuj w całości w osolonym wrzątku ok. 4 minuty, odcedź i przestudź. W misce lub dzbanku roztrzep jajka i śmietankę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotuj tartę: na podpieczonym spodzie ułóż w pokrojone w grube plastry różyczki kalafiora, zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut, aż masa się zetnie. Lekko przestudź i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
składniki:
1 duży kalafior
1/4 kostki (50 g) masła
1/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki (500 ml) mleka
200 g tartego żółtego sera typu Cheddar lub Gouda
sól
Umytego kalafiora w całości obgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty, odcedź i przestudź. Następnie podziel go na różyczki i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Przygotuj sos: w dużym rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę. Mieszaj przez cały czas trzepaczką, aż mąka się zrumieni. Zwiększ płomień i nie przerywając mieszania zacznij dolewać mleko. Gotuj i mieszaj dalej ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Zmniejsz ogień, dodaj 2/3 startego sera i dokładnie wymieszaj - ser powinien się rozpuścić.
Gotowym sosem serowym polej kalafiora, posyp pozostałą 1/3 sera i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 30 minut, aż kalafior będzie złocisty, a sos będzie bulgotał.
składniki:
1 mały kalafior
3 (około 350 g) ziemniaki
1 mała włoszczyzna (możesz użyć mrożonej)
4 skrzydełka kurczaka
koperek
4 łyżki śmietany 22 proc (opcjonalnie)
sól
pieprz
Do garnka włóż skrzydełka kurczaka razem z pokrojoną włoszczyzną i zalej 2 litrami wody. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Przecedź, odłóż marchewkę i skrzydełka.
Gorącym bulionem zalej umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj do miękkości.
Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę i mięso z obranych skrzydełek. Dodaj śmietanę, jeśli używasz i drobno posiekany koperek. Dopraw śmietaną wg uznania.
Kalafior w pikantnym sosie jogurtowym [Łatwy przepis]
źródło: Okazje.info