Sznycel po wiedeńsku
Składniki:
4 sznycle cielęce o grubości 1 cm (najlepiej z udźca)
5 jajek
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki kaszki pszennej
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 cytryna
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
1. Sznycle umyj, dokładnie osusz, oczyść z błon.
2. Oczyszczone sznycle lekko rozbij, nadaj im owalny kształt.
3. Następnie sznycle oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, zostaw na około 15 minut.
4. . Obtocz sznycle w mące, zanurz z obu stron w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż sznycle na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony, gdy będą rumiane, dodaj łyżkę masła i jeszcze chwilę dosmaż. Przełóż na ogrzany półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika.
5. Na 2 łyżkach rozgrzanego masła usmaż 4 jajka sadzone pod przykryciem. Zdejmij z patelni, gdy białko zacznie się ścinać.
6. Na każdym sznyclu ułóż usmażone jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj ćwiartką cytryny.