W sobotnie przedpołudnie zachęceni wciąż piękną i słoneczną listopadową pogodą postanowiliśmy wybrać się na spacer do warszawskich Łazienek. Umówiliśmy się tam z Polą, trzyletnią koleżanką Julii i jej tatą. Na miejscu zamiast spacerować, dzieciaki uparły się na hulajnogi. Zrezygnowaliśmy więc z Łazienek i poszliśmy do parku Agrykola.
Po szaleństwach na dwóch kółkach i bieganiu cała trójka szybko zgłodniała, my zresztą też. I tak trafiliśmy do Qchni Artystycznej, królestwa Marty Gessler. W przepięknym wnętrzu Zamku Ujazdowskiego, siedziby m.in. Centrum Sztuki Współczesnej, Marta i szef kuchni Zbigniew Paluch wyczarowują na talerzach małe dzieła sztuki. Gdy czekaliśmy na zamówienia, jak na centrum sztuki przystało, zabraliśmy się do rysowania. Marta zainspirowała dzieci do narysowania zastawy stołowej, a na niej ulubionych dań. Ten pomysł tak bardzo nam się spodobał, że po chwili rysowali wszyscy, nie tylko najmłodsi. Nie zdążyliśmy jeszcze zrobić wystawy prac, kiedy musieliśmy zamienić je w praktyczne jednorazowe obrusy...
Zupa marchwiowo-pomarańczowa z dodatkiem imbiru fantastycznie nas rozgrzała, tymiankowy kurczak był miękki i soczysty, a karmelizowane pietruszki po prostu znikały z talerzy. Na deser zjedliśmy tartę cytrynową , kwaśną i słodką zarazem. A na koniec od szefa kuchni dostaliśmy przepisy na cały trzydaniowy obiad. Na pewno jeszcze wrócimy do Qchni, rysować i jeść pyszności, bo to Jula, Wojtuś i Pola lubią najbardziej.
Składniki:
170 g piersi kurczaka (2 sztuki)
2 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy do smażenia
Sos tymiankowy:
500 ml wywaru z kurczaka
500 ml wywaru cielęcego
2 gałązki tymianku
200 g masła
biały ocet winny
purée:
0,5 kg korzenia selera
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
125 ml wywaru warzywnego
100 ml mleka
10 ml brązowego masła
0,5 łyżeczki białego octu winnego
oliwa
chili w proszku
sól
karmelizowana pietruszka:
4 pietruszki
1 łyżka oliwy
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Filet ze skórą umyj, oczyść, dopraw solą, pierzem, zamarynuj w posiekanym ząbku czosnku i listkach tymianku i odstaw na 40 minut.
Przygotuj sos: do rondla przelej wywary, dodaj gałązki tymianku, zagotuj i na średnim ogniu zredukuj płyn o połowę. Od czasu do czasu zbieraj z wierzchu szumowiny. Na patelni rozpuść masło i podgrzewaj je, aż nabierze karmelowego koloru (uważaj, bo łatwo jest masło spalić). Odlej 1 łyżkę masła, użyjesz go za chwilę do przygotowania purée. Pozostałe masło dodaj do zredukowanego wywaru i dopraw octem winnym do smaku.
Przygotuj purée: selera obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. W rondlu zeszklij na oliwie drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj seler, zalej wywarem i duś, aż seler zmięknie, a płyn się zredukuje. Następnie dodaj mleko, zagotuj i zdejmij z ognia. Całość ostrożnie zmiksuj, dodaj masło, ocet, dopraw chili i solą.
Przygotuj kurczaka: na patelni rozgrzej oliwę i ułóż filet kurczaka skórką do dołu. Smaż, aż skórka będzie złocista. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut.
Przygotuj pietruszkę: warzywa przekrój wzdłuż na ćwiartki, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i miodem i wymieszaj. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 35-40 minut, aż pietruszka będzie złocista.
Składniki:
2 litry wywaru warzywnego
1 kg marchewki
250 ml soku pomarańczowego
100 g cebuli (jedna duża)
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek korzenia imbiru
oliwa
chili w proszku
sól
Przygotowanie:
Cebulę, imbir i czosnek posiekaj i zeszklij na patelni na oliwie. Marchew obierz, umyj i pokrój w talarki. Wszystko przełóż do garnka, zalej wywarem i sokiem pomarańczowym. Gotuj pod przykryciem, aż marchew będzie miękka, a następnie całość ostrożnie zmiksuj. Dopraw solą i chili.
ciasto:
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła 82 proc. tłuszczu
300 g maki typ 450
1 jajo
farsz:
230 ml soku z cytryn
200 ml śmietany 36 proc.
200 g zwykłego cukru
6 całych jaj
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: w misce rozetrzyj palcami posiekane zimne masło z mąką i cukrem pudrem, aż masa będzie przypominać mokry piasek. Do mieszanki dodaj całe jajko i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 21 cm. Dno nakłuj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C . Piecz z obciążeniem około 20 minut, aż ciasto będzie jasno-złociste. Następnie wyjmij formę z pieca, delikatnie zdejmij papier z obciążeniem i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj farsz: jajka ubij z cukrem na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i sok z cytryny. Ubijaj dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw na chwilę, żeby "odpoczęła", a następnie usuń z wierzchu pianę.
Masę cytrynową ostrożnie wylej na podpieczone ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110°C C na 25 minut.