Oczywiście nie mogę liczyć na to, że dzieci na imprezach nie będą jeść słodyczy ze sklepu, ale może dzięki moim przekąskom zjedzą ich trochę mniej?
Kiedy Julia przymierzała sukienki na przyjęcie, ja szykowałam ziemniaki na frytki. Ważne jest, żeby ziemniaki były naprawdę duże, wtedy długie frytki nie zdradzają swojego domowego pochodzenia. A włożone z pieczoną marchewką w papierowe tutki wyglądają na stole niezwykle szykownie. Tortille to też superpomysł na małą przegryzkę, o ich zaletach pisałam już niejednokrotnie. Dla mnie to idealne zastępstwo tradycyjnej kanapki. Nadziewać je można przeróżnymi farszami, wystarczy zwykły wędzony kurczak, parę listków sałaty, pomidor i możemy zwijać. Ostatnio zresztą kupuję coraz to inne rodzaje tortilli, nie tylko pszenne czy kukurydziane, ale też pełnoziarniste i te z różnymi dodatkami - ziołami czy pomidorami - dzięki którym placki są kolorowe.
Ambitnie postanowiłam też samodzielnie zrobić batoniki (przygotowałam je dzień wcześniej). Troszkę się kruszyły przy krojeniu, ale były naprawdę pyszne, więc i okruszki znikały z talerzyka. Zaletą przepisu jest to, że można dowolnie komponować swoje ulubione orzechy i dodatki - ja wybrałam migdały i orzechy brazylijskie. Następnym razem zamiast wiórków kokosowych dodam ziarno sezamowe i skórkę pomarańczową.
Zanim Julka skończyła z przygotowaniami, ja zdążyłam już posprzątać kuchnię i byliśmy gotowi do wyjścia.
5 dużych ziemniaków (około kilograma)
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki wyszoruj i osusz (nie obieraj). Następnie pokrój w grube plastry, a każdy plaster w grube frytki. Rozłóż je pojedynczą warstwą na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia., skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 30 minut, obracając, jeśli jest taka potrzeba. Gotowe frytki posyp posiekaną pietruszką, solą i pieprzem.
600 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżki oleju
1 opakowanie przyprawy do tacos
8 tortilli kukurydzianych
1 puszka (400 g) kukurydzy
3 (400 g) dojrzałe mięsiste pomidory
1 mała czerwona cebula
1 pęczek kolendry
1 sałata lollo bianco lub masłowa
120 ml kwaśnej śmietany 18-22 proc.
Oczyszczoną i umytą polędwiczkę pokrój na cieniutkie plasterki, przełóż do miski, wsyp przyprawę, olej, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż mięso i jeśli będzie trzeba, dodaj jeszcze odrobinę oleju.
Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do miski, dodaj posiekane pomidory, drobniutko pokrojoną cebulę i posiekaną kolendrę.
Tortillę podgrzej według instrukcji na opakowaniu. Na każdej połóż liść sałaty, a potem nakładaj porcję mięsa, kukurydzę z pomidorami i łyżeczkę śmietany. Zwijaj tortille: podwiń spód, a potem zawiń boki i zepnij je wykałaczką.
200 g płatków owsianych
25 g wiórków kokosowych
140 g masła
50 g jasnego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego
5 łyżek złotego syropu cukrowego lub płynnego miodu
100 g orzechów brazylijskich
50 g całych migdałów
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
masło do natłuszczenia formy
W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy z migdałami posiekaj i przełóż do osobnej miseczki, tak samo przygotuj czekoladę.
W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, cukier i syrop (lub miód). Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, przelej do płatków i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki o boku ok. 23 cm, wyłożonej pergaminem i lekko natłuszczonej masłem. Masę rozprowadź równomiernie łyżką, dociśnij ją lekko dłonią i spłaszcz. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie posiekaną w grubą kostkę czekoladą i ponownie dociśnij. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35 minut. Wystudź, wyjmij z formy i pokrój w paski.
Rada: do przygotowania batoników możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów, tzw. mieszanki studenckiej, mieszanki orzechów i kandyzowanych owoców lub skórki pomarańczowej.