Składniki:
80 g zwykłych herbatników
1 opakowanie kremu do karpatki (+ mleko)
1/2 opakowania zwykłych słonych krakersów
1 puszka (400 ml) słodkiego mleka skondensowanego
100 g płatków migdałowych
500 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
70 g wiórków kokosowych
margaryna do natłuszczenia blachy
Przygotuj kajmak: puszkę z mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki, zanim ostygnie, jest niebezpieczne).
Przygotuj krem do karpatki według przepisu na opakowaniu.
Schłodzoną śmietankę wlej do miski, dodaj łyżkę cukru pudru i ubij na sztywno.
Blachę o wymiarach ok. 26 x 21 cm natłuść niewielką ilością margaryny, na spodzie ułóż jedną warstwę herbatników, a na herbatniki przygotowany krem do karpatki.
Następnie układaj kolejne warstwy: krakersy, kajmak z mleka skondensowanego i płatki migdałowe.
Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietanę i posyp wiórkami kokosowymi. Całość wstaw na noc do lodówki.