Deser kokosowy z kajmakiem

Z wyglądu skomplikowany do zrobienia, w praktyce bardzo prosty. Sekretem jest zastosowanie gotowych produktów: mleka skondensowanego, herbatników i kremu do karpatki. Ostrzegamy, jest bardzo słodki!

Składniki:

 

80 g zwykłych herbatników

 

1 opakowanie kremu do karpatki (+ mleko)

 

1/2 opakowania zwykłych słonych krakersów

 

1 puszka (400 ml) słodkiego mleka skondensowanego

 

100 g płatków migdałowych

 

500 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.

 

1 łyżka cukru pudru

 

70 g wiórków kokosowych

 

margaryna do natłuszczenia blachy

Krok 1

Przygotuj kajmak: puszkę z mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki, zanim ostygnie, jest niebezpieczne).

Krok 2

Przygotuj krem do karpatki według przepisu na opakowaniu.

Krok 3

Schłodzoną śmietankę wlej do miski, dodaj łyżkę cukru pudru i ubij na sztywno.

Krok 4

Blachę o wymiarach ok. 26 x 21 cm natłuść niewielką ilością margaryny, na spodzie ułóż jedną warstwę herbatników, a na herbatniki przygotowany krem do karpatki.

Krok 5

Następnie układaj kolejne warstwy: krakersy, kajmak z mleka skondensowanego i płatki migdałowe.

Krok 6

Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietanę i posyp wiórkami kokosowymi. Całość wstaw na noc do lodówki.

Autor przepisu Wanda Banasiuk, wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.