Rzecz o pierogach

Ile rodzin, tyle przepisów na pierogi. Choćby na ciasto: z jajkami lub bez, z olejem lub masłem, z zimną wodą lub zaparzane wrzątkiem. I wszystkie są równie pyszne!

Każda rodzina ma swój ulubiony przepis. U nas mistrzynią pierogów jest moja teściowa Renata, dla której zrobienie stu pierogów to doprawdy drobiazg Najczęściej jemy więc pierogi ruskie (ulubione mojego męża) lub klasyczne z mięsem (bo bardzo często gotujemy rosół, a mięso z rosołu jest idealne na pierogi). Moje ulubione to pierogi z kaszą gryczaną i z białym serem. Przyznaję, że moja mama nigdy takich nie robiła i dopiero dzięki teściowej poznałam ich fantastyczny smak.

Za to Julia i Wojtuś przepadają za pierogami z malinami, więc zawsze kiedy lepimy jakiekolwiek, choć kilka musi być właśnie z malinami. Latem zrywamy maliny z krzaków w naszym ogrodzie, a zimą używamy mrożonych. Muszę przyznać, że nawet łatwiej się nimi nadziewa pierożki, bo są twarde i nie ociekają sokiem (nie rozmrażam ich przedtem).

Pierogi, na które dzisiaj podaję przepisy, to po pierwsze, klasyka, czyli z mięsem. Ja do mięsa rosołowego dodaję jeszcze przesmażone z cebulką mielone, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Po drugie, pierogi z fetą i szpinakiem. To pomysł na odejście od tradycji, troszkę w stronę kuchni greckiej. Jeśli będą je jedli dorośli, warto do farszu dodać więcej czosnku. Można też polać je czosnkiem podsmażonym na maśle i koniecznie posypać tartym parmezanem.

A po trzecie, pieczone pierogi - to efekt naszej wyprawy do Arkad Kubickiego, gdzie warszawski oddział Slow Food Polska zorganizował pierogowe warsztaty dla dzieci. Z fachową pomocą dzieciaki wałkowały, wycinały, faszerowały i sklejały pierogi, które potem się piekły w piecu. Ze wszystkich farszy (a było ich kilka: z soczewicą, kaszą, boczniakami...) Julii i Wojtusiowi najbardziej smakowały jabłkowe i dlatego postanowiliśmy przygotować je w domu. I już sami nie wiemy, które smakowały najlepiej

Ciasto na pierogi

1/2 kg mąki pszennej

 

2 jajka

 

3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła

 

200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

Wszystkie składniki połącz w misce i zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde - dolej wody, jeśli za rzadkie - podsyp mąką.

Pierogi z farszem szpinakowym

ciasto na pierogi wg przepisu powyżej

250 g liści szpinaku (możesz użyć mrożonych)

 

1 łyżka masła

 

1 łyżka oliwy

 

1 ząbek czosnku

 

200 g półtłustego twarogu

 

200 g ser typu feta

 

gałka muszkatołowa

 

sól

 

pieprz

Liście szpinaku umyj i osusz (jeśli używasz mrożonych, rozmroź i odciśnij z wody). Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekany czosnek i liście szpinaku. Przesmażaj, aż szpinak zmięknie i cały płyn odparuje, następnie przestudź i posiekaj.

Posiekany szpinak wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym widelcem serem i pokruszoną fetą. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą - spróbuj, bo feta jest słona.

Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkuj partiami na cienkie placki i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Gotowe układaj na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty.

Gotowe pierogi możesz od razu podawać. Szpinakowe są pyszne polane rozpuszczonym masłem i posypane parmezanem.

Pierogi z farszem mięsnym

ciasto na pierogi wg przepisu powyżej

500 g ugotowanego i zmielonego mięsa z rosołu

 

500 g mielonego mięsa wołowego (surowego)

 

1 duża cebula

 

1 łyżka masła

 

1 łyżka oliwy

 

sól

 

pieprz

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem i przesmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj surowe mielone mięso i przesmażaj, aż będzie lekko zrumienione. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj ze zmielonym gotowanym mięsem rosołowym. Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkuj partiami na cienkie placki i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Gotowe układaj na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty.

Podawaj na gorąco polane np. rozpuszczonym masłem albo ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką. Pyszne będą też odgrzewanie na patelni.

Pierożki pieczone z jabłkiem

ciasto:

 

500 g mąki pszennej

 

200 g masła

 

100 g kwaśnej śmietany 22-proc.

 

2 jajka

 

sól

 

cynamon

farsz:

 

4 duże jabłka

 

cukier

 

cynamon

Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnij w palcach, aż masa będzie przypominać kaszę. Jajka roztrzep ze śmietaną, wlej do mąki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodaj mąki, jeśli za twarde - dodaj więcej śmietany. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Przygotuj farsz: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do dużej miski, dopraw do smaku cukrem i cynamonem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Na oprószonej mąką stolnicy porcjami rozwałkuj ciasto jak na zwykłe pierogi, a następnie szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 40 minut, aż pierożki będą złociste. Podawaj na ciepło.

Tekst, przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

źródło: Okazje.info

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE