Deser lodowo-kawowy

Kto powiedział, że zima to nie sezon na lody? Nasz deser można podawać zamiast ciasta. Różnica jest tylko taka, że szybko musi zniknąć z talerza

Składniki:

 

300 g lodów kawowych, śmietankowych lub bakaliowych

 

250 g okrągłych biszkoptów

 

100 g schłodzonej śmietanki 30 proc.

 

1 łyżka cukru pudru

 

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

 

300 ml ostudzonego esencjonalnego naparu kawowego

 

kakao w proszku i cukier puder do dekoracji

Krok 1

Szklaną lub metalową miskę o wysokości ok. 15 cm wyłóż pergaminem. Podziel biszkopty na trzy równe części, jedną część odłóż na później. Pozostałe nasącz kawą, maczając osobno każdy biszkopt (pozostałej kawy nie wylewaj, użyjesz jej za chwilę). Namoczonymi biszkoptami szczelnie wyłóż dno i boki miski. Wstaw ją do zamrażalnika na 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij miskę z zamrażalnika. Do środka ostrożnie porcjami nałóż lody, zachowując pośrodku wolne miejsce (dołek). Ponownie wstaw do zamrażalnika na 15 minut.

Krok 3

Przygotuj krem: 1/4 czekolady zetrzyj na tarce lub posiekaj i odłóż, a resztę roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ostrożnie dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 4

Wyjmij miskę z zamrażalnika i gotowym kremem wypełnij dołek i brzegi deseru. Powierzchnię wygładź i posyp pozostałą startą lub posiekaną czekoladą.

Krok 5

Resztę biszkoptów delikatnie zanurzaj w pozostałej kawie i przykryj nimi masę. Tak przygotowany deser wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

Krok 6

Deser wyjmij z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem. Przełóż na talerz do góry dnem, ostrożnie usuń pergamin i posyp kakao z dodatkiem cukru pudru.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA