10 lutego Julia ma urodziny, a dla czterolatki to bardzo poważna sprawa. Odkąd na Gwiazdkę dostała piękny strój baletnicy, marzyła o przyjęciu, na które będzie mogła się ubrać w ten strój i z koleżankami tańczyć jak na scenie. Przyjęcie zorganizowaliśmy kilka dni wcześniej w zaprzyjaźnionym Malinowie. Było jak w bajce: lustrzana sala z różowym stołem wypełniona kolorowymi balonami. Co pasuje do takiej bajkowo-baletowej scenerii? Tak modne ostatnio kolorowe słodkie babeczki, czyli cupcakes.
Tak jak w przypadku innego rodzaju babeczek - muffinek - smak i kolor jest ograniczony tylko przez naszą wyobraźnię, kombinacji jest mnóstwo. Babeczki cupcakes to oprócz ciasta dekoracje z kremu i lukru - też kolorowe i o różnych smakach. Całe szczęście, że w większości sklepów obok cukrów waniliowych i innych dodatków do ciast całą półkę zajmują różnokolorowe posypki, czekoladki, perełki i lukrowane kwiatki, którymi można dekorować słodkie wypieki. My do wyboru miałyśmy kokosowe babeczki, z delikatnym kremem i wiórkami kokosowymi, marchewkowe, z nutką ananasa i kremowym lukrem oraz mocno czekoladowe z kremem z masła orzechowego. Te ostatnie są naprawdę słodkie i nie da się ich zjeść za dużo! Najszybciej skończyły się kokosowe, bo są najlżejsze i najdelikatniejsze. Ale naprawdę trudno powiedzieć, które smakowały najlepiej
12 sztuk
babeczki:
1/2 kostki (100 g) masła
2 i 1/2 tabliczki (250 g) czekolady deserowej (min. 50 proc. kakao)
1 tabliczka (100 g) czekolady 90 proc. kakao
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki zwykłego cukru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki soli
krem:
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
1/4 kostki (50 g) miękkiego masła
4 łyżeczki śmietanki 30 proc. (opcjonalnie)
dowolna posypka, np. czekoladowa
Przygotuj babeczki: czekoladę deserową posiekaj, a gorzką połam na kawałki.
W dużej misce wymieszaj masło z gorzką czekoladą i połową czekolady deserowej. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (ważne - dno miski nie może dotykać powierzchni wody) i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaj oba cukry i całość ubij mikserem lub energicznie trzepaczką. Gdy masa będzie gładka, wciąż ubijając, pojedynczo dodaj jajka. Następnie mąkę, orzechy, sól i pozostałą czekoladę. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 12 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz 20-25 minut, wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem: cukier puder ubij z masłem i masłem orzechowym na gładką masę. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj śmietankę.
Wystudzone babeczki udekoruj kremem i posypką.
Rada: babeczki możesz upiec dzień wcześniej. Przechowaj je do następnego dnia w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu kremem możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.
12 sztuk
babeczki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
2 duże marchewki
2 plastry ananasa z puszki
krem:
100 g białego kremowego serka
50 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
ok. 2 cm korzeń imbiru
Przygotuj babeczki: marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Plastry ananasa bardzo drobno posiekaj. Do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej większej misce ubij jajka, cukier i olej.
Do masy jajecznej dodaj suche składniki, wymieszaj, a następnie dodaj marchew oraz ananasa i ponownie wymieszaj.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 12 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 25-30 minut, aż patyczek wbity w babeczkę po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj krem: imbir obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ubij mikserem masło z serkiem, następnie dodaj cukier puder i imbir, dokładnie wymieszaj.
Na wystudzone babeczki nałóż po dużej porcji kremu.
Rada: jeśli nie lubisz imbiru, zastąp go np. skórką otartą z pomarańczy lub cytryny. Ananasa możesz zastąpić brzoskwinią z puszki. Babeczki możesz upiec dzień wcześniej, przechowaj je do następnego dnia w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu kremem możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.
18 sztuk
2 puszki (po 400 ml) zwykłego mleka kokosowego
babeczki
2 szklanki mąki pszennej
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka skondensowanego mleka kokosowego (ze zwykłego mleka kokosowego, przepis poniżej)
160 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 laska wanilii
krem:
220 g miękkiego masła
2 i 1/2 cukru pudru
1/3 szklanki skondensowanego mleka kokosowego (ze zwykłego mleka kokosowego, przepis poniżej)
1 laska wanilii
szczypta soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotuj skondensowane mleko kokosowe: zawartość puszek przelej do średniej wielkości rondla i zagotuj - uwaga! Pilnuj mleka, bo kipi jak zwykłe. Zmniejsz ogień i gotuj, aż objętość zredukuje się o trochę ponad połowę.
Przygotuj babeczki: do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej większej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodaj 2 jajka i ponownie ubijaj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka. Dodaj je do masy, a następnie już na małych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie) w kolejności: połowę suchych składników, 1 szklankę skondensowanego mleka kokosowego i resztę mąki.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 18 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20-25 minut, aż patyczek wbity w babeczkę po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj krem: ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj 1/3 szklanki skondensowanego mleka kokosowego, sól i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Ubijaj, aż masa będzie puszysta.
Na wystudzone babeczki nałóż po dużej porcji kremu i udekoruj wiórkami kokosowymi.
Rada: Skondensowane mleko kokosowe możesz przygotować 1-2 dni wcześniej, przechowuj je w lodówce. Babeczki możesz upiec dzień wcześniej. Przechowaj je w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.