Arancini - sycylijska przekąska

Pochodzą z Sycylii. To smażone kulki ryżowe faszerowane mięsem, warzywami i serem. Dobry pomysł na przekąskę do pracy lub na przyjęcie

Składniki:

 

400 g ryżu (może być jak na risotto, np. arborio)

 

200 g mielonej wołowiny

 

pół marchewki

 

pół cebuli

 

gałązka selera naciowego

 

szklanka przecieru

 

pomidorowego

 

garść natki pietruszki

 

150 g świeżego sera caciocavallo lub miękkiego pecorino (albo innego sera, który się topi) pokrojonego na małe kostki

 

100 g groszku

 

4 jajka

 

szafran

 

garść utartego parmezanu

 

bułka tarta

 

mąka

 

białe wytrawne wino

 

masło do smażenia

 

oliwa do smażenia

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Selera, marchewkę i cebulę obierz i drobno posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Podsmaż warzywa z mięsem. Dolej wino i odparuj. Dodaj groszek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj przecier pomidorowy, obficie posyp posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotuj ryż. Do 1/4 szklanki wody dodaj szczyptę szafranu. Gotowy ryż przełóż do miski, dodaj szafran z wodą, jedno roztrzepane widelcem jajko i garść parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Na dłoń nałóż łyżkę ryżu i spłaszcz go w ten sposób, aby powstało zagłębienie. Nałóż tam łyżeczkę ragu i kilka kostek sera.

Krok 5

Następnie nakryj drugą warstwą ryżu i uformuj w dłoniach w kulkę (całość powinna mieć kształt niewielkiej pomarańczy). Obtocz w mące, następnie w roztrzepanych, posolonych jajkach, a na koniec w bułce tartej.

Krok 6

Kiedy wszystkie arancini są już uformowane, smaż je na głębokim tłuszczu w oliwie, aż będą złociste. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Najlepsze są lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA