Moje typy kanapkowe to: żółty ser z zielonym ogórkiem, jajko z majonezem, domowy pasztet z chrzanem i sucha kiełbasa z pomidorem. Ale bardzo lubię też różne pasty. Pamiętacie te szynkowe, które królowały w latach 80. XX w.? Do zmielonej w maszynce szynki dodawało się różne składniki - u mnie musztardę i czerwoną paprykę w proszku. Dzisiejsza pasta to takie wspomnienie tamtych czasów. Doprawiłam ją tylko słodką bawarską musztardą, ale w wersji dla dorosłych może być nieco bardziej pikantna. Świetnie pasują do niej pomidory, ogórki kiszone albo korniszonki. Pasta z tuńczyka to też wspomnienie, ale już nie takie dalekie, bo puszki z tą rybą pojawiły się nie tak dawno. Dodatki - marchewka i seler naciowy - sprawiają, że pasta jest chrupiąca, Wojtuś nie był w stanie ich zidentyfikować i jadł ją ze smakiem. Ostatnia kanapka, która z powodzeniem zastąpi niedzielną jajecznicę, to moja interpretacja amerykańskiej egg sandwich, czyli tostu z jajkiem. Amerykanie robią ją na opieczonym pieczywie tostowym, a ja wybrałam wersję z ciabattą. Żeby ją jeszcze bardziej odchudzić, boczek możecie zamienić na szynkę.
4 bułki ciabatki
12 cienkich plastrów boczku
masło lub margaryna
8 cienkich plasterków sera typu cheddar lub gouda
4 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
Na suchej rozgrzanej patelni upraż czipsy z plastrów boczku i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Patelnię z wytopionym tłuszczem zachowaj. Ciabatki przekrój na pół i posmaruj cienko masłem lub margaryną. Na wierzch każdej kromki ułóż po 2 plastry sera. Rozgrzej ponownie patelnię, na której smażył się boczek, i usmaż na niej jajka sadzone.
Na czterech połówkach bułeczek rozłóż czipsy z boczku, a na nich ułóż po jajku. Dopraw pieprzem i solą oraz posyp szczypiorkiem. Przykryj kanapki górną częścią bułeczki i lekko przyciśnij.
2 puszki tuńczyka w zalewie
1/2 drobno posiekanej marchewki
1/2 drobno posiekanej łodygi selera
1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
4-5 łyżek majonezu (możesz zastąpić gęstym jogurtem)
sok z 1/2 cytryny
kilka liści sałaty
masło lub margaryna
sól
pieprz
6 kromek pełnoziarnistego chleba z formy
Cebulę drobno posiekaj i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut - dzięki temu cebula nie będzie ostra. W dużej misce wymieszaj odsączonego z zalewy tuńczyka, dodaj marchew, selera, cebulę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj majonez (lub jogurt), dopraw do smaku solą i pieprzem.
Trzy kromki cienko posmaruj masłem lub margaryną, ułóż na nich liście sałaty i posmaruj pastą z tuńczyka. Przykryj drugą kromką i przekrój po skosie na trójkąciki.
200 g gotowanej szynki
4 łyżki majonezu
2 łyżeczki słodkiej musztardy (np. bawarskiej)
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 ogórki kiszone
2 pomidory
masło lub margaryna
8 kromek bułki pszennej typu wrocławska
Szynkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, musztardą i sosem. Ogórki i pomidory pokrój w plasterki (jeśli skóra ogórków jest twarda, obierz je przed krojeniem, podobnie jeśli lubisz - sparz pomidory i usuń skórkę).
Każdą kromkę posmaruj cienko masłem lub margaryną, następnie pastą, a na wierzchu ułóż plasterki ogórka i pomidora.