Czekoladowe trufle z likierem migdałowym
Składniki (proporcje na mniej więcej 24 sztuki):
300 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
100 ml gęstej śmietany
1 łyżeczka esencji waniliowej
25 ml likieru migdałowego
kakao i cukier puder do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki odmierz drobno posiekaną czekoladę.
2. Śmietanę wraz z esencją waniliową podgrzej w rondelku, ale nie zagotowuj.
3. Rondel zdejmij z ognia i do gorącej śmietany dodaj czekoladę. Delikatnie wymieszaj na gładką masę.
4. Do masy dodaj likier, wymieszaj, przestudź, a następnie wstaw do lodówki, by zastygła.
5. Z masy małą łyżeczką lub łyżeczką do melonów formuj kulki.
6. Delikatnie obtocz je w kakao lub w cukrze pudrze i ponownie wstaw do lodówki na min. 4 godziny, żeby zastygły.
Rada: domowe czekoladki należy przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnym pojemniku. Zamiast likieru migdałowego możesz użyć dowolnego mocnego alkoholu (likierów: kawowego, pomarańczowego, wiśniówki, brandy) lub z niego zrezygnować. Trufle możesz obtaczać też w posiekanych orzechach, kolorowych posypkach itp.