W dzień wizyty w Trattoria Giancarlo w Wesołej k. Warszawy Wojtuś się rozchorował, na lekcję pojechałyśmy więc same. Ale obiecałyśmy mu, że przygotujemy i przywieziemy do domu jego ulubioną pizzę z szynką.
Na miejscu przywitał nas Angelo, syn Giancarlo. I zaczęła się nauka.
Pod bacznym okiem szefa, dzieci rozwałkowały kule ciasta na cieniutkie placki, rozciągnęły je w rękach, a następnie przeniosły na specjalne kratki do pieczenia pizzy (takie spody z dziurkami można kupić w supermarketach). - Teraz na plackach trzeba rozsmarować sos. Tylko nie za dużo - upominał Giancarlo. Potem tarta mozzarella. I tu Angelo - jak na prawdziwego Włocha przystało - zakończył, mówiąc, że najlepsza jest Margherita. A Julka? Cóż, na jej pizzy był po prostu festiwal składników: oliwki, szynka, jajko na twardo, papryka, krewetki, a nawet liść sałaty! Giancarlo zniósł dzielnie tę profanację i podkreślił, że nie wytrzymałby jedynie keczupu. Gdy pierwsze pizze trafiły do pieca, przygotowaliśmy kolejne - Julka z szynką dla Wojtusia, a Angelo wersję Fantasia dla nas.
A na koniec podzieliliśmy przepyszną białą pizzę z szynką parmeńską i rukolą. Na koniec Giancarlo zaprosił nas na kolejne spotkanie, będziemy się uczyć, jak zrobić kolorowe włoskie makarony. Już nie możemy się doczekać!
(proporcje na 4 placki)
500 g mąki pszennej typ 550
250 ml letniej
50 ml oliwy
20 g świeżych drożdży piwnych
3/4 łyżki cukru
15 g soli
Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy ok. 32 cm, przełóż na blachę do pieczenia lub specjalną kratkę do pieczenia pizzy. Jeśli używasz kamienia, oprósz go mąką i przygotuj ulubioną pizzę.
1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)
80 g pulpy pomidorowej doprawionej oregano i solą (sosu pomidorowego, nie keczupu lub koncentratu)
80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli
Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy. Cienko rozprowadź na placku sos pomidorowy (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka) i posyp mozarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut.
1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)
80 g pulpy pomidorowej doprawionej oregano i solą (sosu pomidorowego, nie keczupu lub koncentratu)
80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli
8 obranych, ugotowanych krewetek
15 czarnych oliwek
1 jajo na twardo
2 plastry szynki gotowanej
lub inne ulubione składniki: salami, anchois, ostra papryczka, pieczarki etc.
Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy. Plastry szynki pokrój w kostkę, jajko i oliwki pokrój w plasterki. Cienko rozprowadź na placku sos pomidorowy (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka), posyp mozarellą, a następnie rozłóż dowolne składniki. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut.
1 porcja ciasta na pizzę (przepis na ciasto podaliśmy na początku artykułu)
80 g startej na tarce o grubych oczkach mozzarelli
50 g śmietany 36-proc.
30 g rukoli
4 plastry szynki parmeńskiej
Przygotuj pizzę według instrukcji z przepisu na ciasto do pizzy, cienko rozprowadź na cieście śmietanę (zachowaj 1 cm odstęp od brzegu placka) i posyp mozarellą. Pizzę wstaw do pieca rozgrzanego najlepiej do 270 st. (lub 350 st. C - jeśli masz dostęp do profesjonalnego pieca). Piecz 13-15 minut. Na gorącej pizzy rozłóż rukolę, a na wierzch szynkę.
źródło: Okazje.info