Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek margaryny
1 duże jajko
Farsz:
300-400 g resztek pieczeni (może też być mięso z rosołu)
1 cebula
2-3 łyżki oleju
3-4 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
po łyżce posiekanej natki i koperku
Sos:
1 jajko
4 łyżki śmietany 22 proc.
sól, pieprz
Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu.
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz. Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.
źródło: Okazje.info