Składniki:
spód:
1 opakowanie (180-200 g) herbatników typu digestive z mąki pełnoziarnistej
100 g masła
masa serowa:
900 g białego serka kremowego
1 szklanka cukru
3 jajka
3 żółtka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
kilka kropli ulubionego aromatu (opcjonalnie)
do posmarowania:
1 opakowanie (200 g) śmietany 22-proc.
3 łyżeczki cukru
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przygotuj spód: herbatniki rozkrusz (za pomocą tłuczka lub malaksera), dodaj roztopione masło i wymieszaj. Otrzymaną masą wylep dno i brzegi tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Serek ubij mikserem na puszystą gładką masę i, cały czas miksując, porcjami dodawaj cukier, a następnie - koniecznie jedno po drugim (nie wszystkie naraz) - całe jajka i żółtka. Na koniec ubijania dodaj sok cytrynowy i aromat (opcjonalnie).
Spód i boki schłodzonej tortownicy owiń folią aluminiową (dla bezpieczeństwa przygotuj dwie warstwy). Ważne, aby brzeg folii zabezpieczał brzegi tortownicy dość wysoko - sernik piecze się w kąpieli wodnej, woda nie może dostać się do środka tortownicy.
Tak zabezpieczoną tortownicę wstaw do drugiego naczynia do pieczenia z brzegiem wysokim na tyle, by sięgał do co najmniej 1/3 wysokości tortownicy (może to być na przykład duża szklana forma do tarty).
Do tortownicy wlej masę serową i wstaw na środkowy poziom do piekarnika z włączonym termoobiegiem i rozgrzanego do 170 st. C. Ostrożnie, do 1/3-1/2 wysokości tortownicy, napełnij naczynie ciepłą wodą. Piecz 50 minut (w trakcie pieczenia sprawdź, czy woda się nie wygotowała. Jeśli tak - uzupełnij).
Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem. Gotową masą delikatnie posmaruj sernik. Piecz kolejne 10 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na sześć godzin lub na całą noc.