Tarta z crème pâtissière i owocami

Klasyczny krem, który można wykorzystać i do tart, i do napoleonek, i do domowej wersji karpatki. Wymaga pracy, ale warto spróbować.

Składniki:

 

ciasto:

 

200 g mąki pszennej

 

1/2 kostki (100 g) zimnego masła

 

1 jajko

 

1 łyżeczka soli

 

1 łyżka cukru

 

2-3 łyżki zimnej wody

 

creme patisserie:

 

6 dużych żółtek

 

600 ml mleka

 

100 g cukru

 

30 g mąki pszennej

 

30 g mąki kukurydzianej

 

dowolne świeże owoce sezonowe (brzoskwinia, ananas, truskawka, malina, winogrona etc.) lub z puszki

Krok 1

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj z cukrem i solą. Nożem posiekaj masło z mąką, następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto. Dodaj tyle wody, aby było elastyczne. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.

Krok 3

Wyłóż ciastem natłuszczoną masłem formę do tart o średnicy 26 cm (lub małe foremki do tartaletek). Wystające brzegi ciasta odetnij za pomocą wałka.

Krok 4

Widelcem ponakłuwaj dno tarty, wyłóż ją folią aluminiową i obciąż fasolą lub specjalnymi ciężarkami. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut (w przypadku małych tartaletek - 10 minut). Wyjmij z pieca, ostrożnie zdejmij folię z obciążeniem i ponownie wstaw do pieca. Piecz bez przykrycia 5-6 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wyjmij i ostudź.

Krok 5

Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę, następnie dodaj mąki i dokładnie ubij.

Krok 6

W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.

Krok 7

Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zacznie bąblować. Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta. Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła. Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.

Krok 8

Na upieczoną tartę (lub tartaletki) wyłóż krem i udekoruj dowolnymi owocami. Opcjonalnie posmaruj glazurą.

Rady: creme patissiere możesz też użyć do napełnienia eklerek (patrz: Szkoła pieczenia ). Gotową tartę możesz pokryć glazurą przygotowaną z galaretki lub dżemu morelowego . Tartę przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o: