Składniki:
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 jajko
90 g miękkiego masła + masło do smarowania
Do małej miseczki wsyp drożdże, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i łyżeczkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj łyżkę cukru, jedno jajko i wyrośnięte drożdże.
Zagniataj ciasto, porcjami dodając miękkie masło. Ciasto powinno być dość luźne i kleiste, ale bardzo dokładnie i długo wyrobione.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Natłuść 6 foremek do babeczek lub foremek do muffinek.
Podziel ciasto na 6 części. Od każdej części oderwij małą kuleczkę wielkości wiśni. Ciastem napełnij foremki, na wierzchu przyklej kuleczki. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Wyrośnięte brioszki posmaruj za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor.
Przestudzone brioszki przekrój i posmaruj ulubionym dżemem.