Kanapka dla piłkarza

Club sandwich w wersji light to propozycja Tomasza Leśniaka, Szefa Kuchni Hotelu Sheraton w Krakowie, kucharza reprezentacji Polski w piłce nożnej

Składniki na 4 porcje:

 

400 g piersi z kurczaka

 

sól

 

pieprz

 

oliwa z oliwek

 

12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego

 

4 liście sałaty lodowej

 

2 obrane pomidory

 

1/2 świeżego, obranego ogórka

 

8 plasterków chudej szynki

 

4 jajka

 

8 czarnych oliwek

 

wykałaczki

sałatka:

 

1/4 młodej zielonej kapusty

 

6 gałązek koperku

 

sól

 

pieprz

 

2 łyżki oliwy z oliwek

 

1 łyżeczka musztardy

 

sok z 1/2 cytryny

 

1/2 obranej marchewki

 

1 łyżeczka miodu

Przygotuj sałatkę: oczyszczoną młodą kapustę drobno posiekaj, dodaj drobno pokrojony koperek, startą na tarce marchewkę oraz pozostałe składniki. Całość dobrze zagnieć do momentu połączenia się składników, doprawić solą i pieprzem.

Przygotuj pierś z kurczaka: opłucz mięso pod zimną bieżącą wodą, oczyść, skrop oliwą i doprawić solą i pieprzem, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Gdy mięso już będzie obsmażone, wstaw je piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 12 minut. W tym czasie chleb tostowy opiecz w tosterze na złoty kolor, szynkę podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, usmaż jajka sadzone, a pomidory i ogórka pokrój w plastry. Upieczone mięso też pokrój w plastry.

Przygotuj kanapkę: pierwszą chrupiącą kromkę skrop oliwą, ułóż liść sałaty, pomidora, pierś z kurczaka, a następnie przykryć następną kromką chrupiącego chleba. Na tę warstwę połóż ogórek, podsmażoną szynkę oraz jajko sadzone, a następnie ponownie przykryć trzecim tostem. Tak przygotowaną kanapkę przekrój po przekątnej na pół, zepnij warstwy wykałaczkami ozdobionymi oliwkami, skrop lekko oliwą, oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj z sałatką z młodej kapusty.

źródło: Okazje.info

Więcej o: