Tarta z jabłkami i kajmakiem

Kolejna wersja klasycznej szarlotki - tym razem w formie tarty z dodatkiem słodkiej warstwy kajmaku i płatków migdałowych

Składniki:

 

Ciasto:

 

125 g mąki

 

szczypta soli

 

75 g zimnego masła

 

ok. 2 łyżek zimnej wody

Farsz:

 

1 kg obranych jabłek

 

1 łyżeczka soku z cytryny

 

puszka słodzonego mleka skondensowanego

 

1 łyżka płatków migdałowych

Krok 1

Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy.

Krok 2

Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa.

Krok 3

Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut.

Krok 4

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Krok 5

Przygotuj kajmak: puszkę z mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki, zanim ostygnie, jest niebezpieczne).

Krok 6

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i skrop sokiem z cytryny.

Krok 7

Ciasto zalej schłodzonym gotowym sosem kajmakowym i posyp płatkami migdałowymi, a na wierzchu ułóż jabłka.

Krok 8

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z gałką lodów.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o: