Składniki:
Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła
ok. 2 łyżek zimnej wody
Farsz:
1 kg obranych jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka płatków migdałowych
Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy.
Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.
Przygotuj kajmak: puszkę z mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki, zanim ostygnie, jest niebezpieczne).
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto zalej schłodzonym gotowym sosem kajmakowym i posyp płatkami migdałowymi, a na wierzchu ułóż jabłka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Podawaj na ciepło lub na zimno, np. z gałką lodów.