Zdrowe, pełne chrupiących warzyw, pachnące świeżymi ziołami chłodniki. Dorośli je doceniają, ale dzieci trzeba do nich przekonać. Ja mam swoje sposoby i chętnie się nimi podzielę.
W tradycyjnym polskim chłodniku z botwinką Wojtusiowi przeszkadza zbyt duża ilość warzyw i koperku, czyli tego, co najlepsze. Przekonały go jednak argumenty, że prawdziwy piłkarz musi jeść dużo warzyw, żeby mieć siłę, by biegać i strzelać gole. Z Julką było łatwiej - bardzo spodobał się jej piękny różowy kolor.
Chłodnik biały, ogórkowy to jest moja wariacja na temat tzatzików, które wszyscy uwielbiamy. Do jedzenia tej zupy nie muszę namawiać nikogo, dzieci również zjadają ją ze smakiem. Dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Hiszpańskie gazpacho to wspomnienie wakacji sprzed lat. Tamtego lata na Costa Brava było tak gorąco, że w ciągu dnia nie dało się jeść nic innego poza tym kremowym chłodnikiem. Gdy pogoda nie dopisze, gazpacho świetnie smakuje też na ciepło, np. z czosnkowymi grzankami. I właśnie te grzanki przekonują moje dzieci do zjedzenia kolejnej miski zupy. Takiej trochę innej pomidorowej.
1 litr kefiru lub maślanki
1 pęczek botwinki
1 pęczek rzodkiewek
6 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
cukier
sól
pieprz
Botwinkę umyj, osusz, listki i łodyżki posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj, aż buraczki będą miękkie - około 15 minut. Rzodkiewkę i ogórki umyj i osusz, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Koperek i szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do dużej miski lub garnka przełóż przygotowane warzywa, dodaj ugotowane buraczki wraz z wodą, w której się gotowały, zalej kefirem, dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.
1 litr maślanki
8 ogórków gruntowych
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
1/2-1 pęczek mięty
sól
pieprz
Ogórki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, odstaw na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Następnie ogórki odciśnij, przełóż do garnka, wymieszaj z maślanką, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły.
1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
miąższ z 1/2 bułki kajzerki
1 łyżka czerwonego octu winnego
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
mielony kumin
cukier
sól
Pomidory umyj, przekrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Miąższ z bułki namocz w wodzie, następnie odciśnij. Do kielicha blendera przełóż obrane ząbki czosnku, połowę pomidorów, ocet winny, bułkę, kumin, sól i łyżeczkę cukru, zacznij miksować. Nie przerywając miksowania, dodaj pozostałe pomidory. Gdy całość będzie już dokładnie zmiksowana, na koniec stopniowo zacznij dolewać oliwę. Chłodnik przetrzyj przez sito, przelej do garnka i wstaw na 2-3 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem zupę ewentualnie dopraw solą i cukrem.
Rada: Do gazpacho możesz dodać drobno pokrojone słodkie papryki.