Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki (125 ml) letniej wody
25 ml oliwy
10 g świeżych drożdży piwnych
1/4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
3 łyżki sera ricotta
5 plasterków ostrego salami (opcjonalnie, grubo posiekane)
6 pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżeczka świeżo posiekanych listków bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
Sos:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki posiekanych listków bazylii
Przygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą. Połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na mniej więcej 3 godziny.
Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek. Placki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pędzelkiem lekko natłuść oliwą
Pokrój w paski pomidory i salami, ser rozkrusz widelcem.
Na połowie każdego placka w odległości ok. 1,5 cm od brzegu rozłóż pokruszony ser, na salami i suszone pomidory. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i posyp bazylią.
Złóż placki na pół, tak by powstał duży pieróg, a brzegi dokładnie sklej ze sobą, dociskając widelcem. Calzone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C i piecz około 15 minut.
Przygotuj sos: na patelni przesmaż posiekany czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia około 15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj bazylię. Gorące calzone podawaj z sosem pomidorowym.