Moich dzieci nie trzeba namawiać na wizytę w trattorii u szefa kuchni Giancarlo Russo. Od czasu, gdy Julka nauczyła się tam robić pizzę , oboje nie mogli się doczekać kolejnego spotkania. Tym razem Giancarlo zaprosił nas na włoskie domowe makarony.
Razem z Julą i Wojtkiem do pracy zabrali się Angelo, syn Giancarla, i mała Zuzia, dla której był to kulinarny debiut. Dzieci miały bardzo ważne zadania. Po pierwsze - własnoręcznie zrobić ciasto na makaron. Każde przygotowało inny kolor i smak. Zuzia - buraczkowy, Julia - szpinakowy, Wojtuś - pomidorowy, a Angelo - z bazylią i octem balsamicznym. Po zagnieceniu ciasta przyszedł czas na drugie zadanie. Za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalne końcówki dzieci robiły różne kształty makaronów - spaccatelle, rigati, bucatini i caserecce. Było przy tym mnóstwo zabawy i każdy chciał zrobić jak najdłuższą kluskę. Ta zrobiona wspólnie miała chyba dwa metry!
Gdy makaron się gotował, chłopcy pod czujnym okiem Giancarla przygotowali sosy. Niestety, nie potrafiliśmy zdecydować, który był pyszniejszy! Zachęcamy, oceńcie je sami. A my z niecierpliwością czekamy na następną włoską szkołę gotowania, z której na pewno zdamy relację.
400 g mąki semolina (z pszenicy durum)
4 jaja
40 g soli
Ze wszystkich składników wyrób elastyczne i gładkie ciasto, następnie przygotuj wybrany rodzaj makaronu (patrz przepisy). My użyliśmy robota kuchennego ze specjalnymi przystawkami. W sklepach jest duży wybór mikserów z nakładkami i ręcznych maszynek pomocnych w przygotowaniu domowego makaronu. Jeśli nie masz czasu lub sprzętu, użyj suchego makaronu ze sklepu. Podczas gotowania pamiętaj, że najlepszy jest lekko twardy, czyli al dente!
Spaccatelle all'aceto balsamico e menta con pomodorini e basilico
1 cebula
250 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy
10 listków bazylii
50 g parmezanu
sól
pieprz
ok. 400 g makaronu spaccatelle
Przygotuj makaron według przepisu powyżej, dodaj 100 g posiekanej uprzednio świeżej mięty oraz 80 ml octu balsamicznego.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz bazylię, dolej niewielką ilość gorącej wody, wymieszaj.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj z tartym parmezanem.
Caserecce con rapa rossa con salsa all' aceto balsamico
60 ml octu balsamicznego
4 gałązek rozmarynu
50 g parmezanu
sól
ok. 400 g makaronu caserecce z buraczkami
Przygotuj makaron według przepisu, dodając do ciasta 100 g rozdrobnionych buraczków.
Przygotuj sos: na patelni zagotuj ocet z rozmarynem. Gotuj, aż sos się zredukuje i będzie miał gęstą, kleistą konsystencję.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj z tartym parmezanem.
Bucatini verdi al gorgonzola
100 ml śmietany 36 proc.
100 g gorgonzoli
50 g parmezanu
gałka muszkatołowa
sól
ok. 400 g makaronu bucatini ze szpinakiem
Przygotuj makaron według przepisu, dodając do ciasta 200 g posiekanych ugotowanych liści szpinaku.
Przygotuj sos: na patelni zagotuj śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kawałki gorgonzoli i dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw utartą gałką muszkatołową i solą.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj parmezan, dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.
Rigati rossi con panna e prosciutto
200 ml śmietany 36 proc.
60 g masła
8 plasterków szynki gotowanej
1 gałązka natki pietruszki
50 g parmezanu
ok. 400 g makaronu rigati z koncentratem pomidorowym
Przygotuj makaron według przepisu, dodając do ciasta 120 g koncentratu pomidorowego.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj sos do uzyskania kremowej konsystencji.
Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan, przełóż na talerze i podawaj.