Kolorowe włoskie makarony

Różowe, zielone, pomarańczowe - pyszne makarony z sosami. I zrobione samodzielnie, od początku do końca. Takie smakują najlepiej!

Moich dzieci nie trzeba namawiać na wizytę w trattorii u szefa kuchni Giancarlo Russo. Od czasu, gdy Julka nauczyła się tam robić pizzę , oboje nie mogli się doczekać kolejnego spotkania. Tym razem Giancarlo zaprosił nas na włoskie domowe makarony.

Razem z Julą i Wojtkiem do pracy zabrali się Angelo, syn Giancarla, i mała Zuzia, dla której był to kulinarny debiut. Dzieci miały bardzo ważne zadania. Po pierwsze - własnoręcznie zrobić ciasto na makaron. Każde przygotowało inny kolor i smak. Zuzia - buraczkowy, Julia - szpinakowy, Wojtuś - pomidorowy, a Angelo - z bazylią i octem balsamicznym. Po zagnieceniu ciasta przyszedł czas na drugie zadanie. Za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalne końcówki dzieci robiły różne kształty makaronów - spaccatelle, rigati, bucatini i caserecce. Było przy tym mnóstwo zabawy i każdy chciał zrobić jak najdłuższą kluskę. Ta zrobiona wspólnie miała chyba dwa metry!

Gdy makaron się gotował, chłopcy pod czujnym okiem Giancarla przygotowali sosy. Niestety, nie potrafiliśmy zdecydować, który był pyszniejszy! Zachęcamy, oceńcie je sami. A my z niecierpliwością czekamy na następną włoską szkołę gotowania, z której na pewno zdamy relację.

Podstawowy przepis na ciasto makaronowe

400 g mąki semolina (z pszenicy durum)

 

4 jaja

 

40 g soli

Ze wszystkich składników wyrób elastyczne i gładkie ciasto, następnie przygotuj wybrany rodzaj makaronu (patrz przepisy). My użyliśmy robota kuchennego ze specjalnymi przystawkami. W sklepach jest duży wybór mikserów z nakładkami i ręcznych maszynek pomocnych w przygotowaniu domowego makaronu. Jeśli nie masz czasu lub sprzętu, użyj suchego makaronu ze sklepu. Podczas gotowania pamiętaj, że najlepszy jest lekko twardy, czyli al dente!

Makaron spaccatelle o smaku octu balsamicznego i mięty w sosie z pomidorami koktajlowymi i bazylią

Spaccatelle all'aceto balsamico e menta con pomodorini e basilico

1 cebula

 

250 g pomidorków koktajlowych

 

4 łyżki oliwy

 

10 listków bazylii

 

50 g parmezanu

 

sól

 

pieprz

 

ok. 400 g makaronu spaccatelle

Przygotuj makaron według przepisu powyżej, dodaj 100 g posiekanej uprzednio świeżej mięty oraz 80 ml octu balsamicznego.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz bazylię, dolej niewielką ilość gorącej wody, wymieszaj.

Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj z tartym parmezanem.

Buraczkowe caserecce w sosie z octu balsamicznego

Caserecce con rapa rossa con salsa all' aceto balsamico

60 ml octu balsamicznego

 

4 gałązek rozmarynu

 

50 g parmezanu

 

sól

 

ok. 400 g makaronu caserecce z buraczkami

Przygotuj makaron według przepisu, dodając do ciasta 100 g rozdrobnionych buraczków.

Przygotuj sos: na patelni zagotuj ocet z rozmarynem. Gotuj, aż sos się zredukuje i będzie miał gęstą, kleistą konsystencję.

Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj z tartym parmezanem.

Szpinakowe bucatini z gorgonzolą

Bucatini verdi al gorgonzola

100 ml śmietany 36 proc.

 

100 g gorgonzoli

 

50 g parmezanu

 

gałka muszkatołowa

 

sól

 

ok. 400 g makaronu bucatini ze szpinakiem

Przygotuj makaron według przepisu, dodając do ciasta 200 g posiekanych ugotowanych liści szpinaku.

Przygotuj sos: na patelni zagotuj śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kawałki gorgonzoli i dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw utartą gałką muszkatołową i solą.

Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj parmezan, dokładnie wymieszaj, przełóż na talerze i podawaj.

Pomidorowe rigati w sosie śmietanowym z szynką

Rigati rossi con panna e prosciutto

200 ml śmietany 36 proc.

 

60 g masła

 

8 plasterków szynki gotowanej

 

1 gałązka natki pietruszki

 

50 g parmezanu

 

ok. 400 g makaronu rigati z koncentratem pomidorowym

Przygotuj makaron według przepisu, dodając do ciasta 120 g koncentratu pomidorowego.

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i gotuj sos do uzyskania kremowej konsystencji.

Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki i utarty parmezan, przełóż na talerze i podawaj.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Studio Tata.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.