Kruche ciasteczka z ziarnami
Składniki:
200 g zimnej margaryny pokrojonej w małe kawałki
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2,5 szklanki mąki
sól
1 żółtko do posmarowania
mała garść ziaren słonecznika
mała garść ziaren dyni
Krok 1
Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij z ognia, przełóż do miseczki, lekko oprósz solą i wymieszaj.
Krok 2
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki margaryny i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy.
Krok 3
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Masę dodaj do mąki i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Wszystkie składniki ciasta zagniataj niezbyt długo, żeby nie zrobiło się twarde.
Krok 4
Zagniecione ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny (tak przygotowane ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia).
Krok 5
Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinaj dowolne kształty.
Krok 6
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp uprażonymi ziarnami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (termoobieg 150 st. C) na mniej więcej 10 minut lub do czasu zrumienienia.