Semifreddo z truskawkami i likierem

To klasyczny włoski deser ze śmietany i bezów. Zamiast truskawek użyj innych owoców sezonowych, np. malin lub jagód, a w wersji dla dzieci zrezygnuj z alkoholu.

Składniki:

 

250 g truskawek

 

3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki, np. wiśniówki

 

300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.

 

1/3 szklanki (ok. 75 g) cukru pudru

 

1 opakowanie (115 g) bez

 

100 g borówki amerykańskiej (lub poziomki)

 

Sos:

 

250 g truskawek

 

2 łyżki cukru

 

1 łyżka wody

 

Do dekoracji:

 

borówki amerykańskie

 

cukier puder

 

listki mięty

Krok 1

Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.

Krok 2

Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz.

Krok 3

W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).

Krok 4

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Krok 5

Przygotuj sos: w rondlu podgrzej pozostałe truskawki z cukrem i wodą, aż owoce zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź.

Krok 6

Wyjmij deser z zamrażarki. Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj borówkami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem truskawkowym.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o: