Składniki:
250 g truskawek
3 łyżki słodkiego likieru lub nalewki, np. wiśniówki
300 ml zimnej śmietanki 30-36 proc.
1/3 szklanki (ok. 75 g) cukru pudru
1 opakowanie (115 g) bez
100 g borówki amerykańskiej (lub poziomki)
Sos:
250 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Do dekoracji:
borówki amerykańskie
cukier puder
listki mięty
Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.
Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz.
W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem. Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami - będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę. Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Przygotuj sos: w rondlu podgrzej pozostałe truskawki z cukrem i wodą, aż owoce zmiękną. Całość przetrzyj przez sito i ostudź.
Wyjmij deser z zamrażarki. Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje. Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj borówkami i listkami mięty. Podawaj od razu z sosem truskawkowym.