Konfitura truskawkowa z wanilią

Zatrzymaj smak truskawek na dłużej

Składniki:

 

1 kg truskawek bez szypułek

 

500 g cukru żelującego

 

1 laska wanilii

Owoce oczyść, umyj, usuń szypułki, większe pokrój w ćwiartki. Przełóż je do szerokiego płaskiego rondla, zasyp cukrem żelującym i zagotuj, delikatnie mieszając. W zależności od wielkości truskawek gotuj 2-3 minuty od momentu zagotowania. Usuń pianę, jeśli powstanie i dodaj ziarenka z przekrojonej laski wanilii (osłonkę użyj do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego).

Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wysterylizowanych i suchych słoiczków, szczelnie zakręć. Odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Z kilograma truskawek otrzymasz ok. pięć 150-ml słoiczków.

Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcie Marcin Urban

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.