Dżem z czereśni z octem balsamicznym i pieprzem
Składniki:
1 i 1/4 kg czereśni
1 kg cukru żelującego 2:1
100 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. 1 kg czereśni zmiksuj z octem balsamicznym. Pozostałe czereśnie pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj cukier oraz zmiksowane i pokrojone czereśnie. Przykryj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie przełóż owoce do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj około 4 minuty, przez cały czas mieszając. Pieprz rozbij w moździerzu na drobniejsze kawałki, dodaj do dżemu i wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików.
Rada: Cukier żelujący dostępny jest w różnych wersjach: 1:1, 2:1 i 3:1. Oznacza to sugerowaną przez producenta liczbę kg owoców na kilogram cukru.