Menu dla małych sportowców

Gem, set, mecz! I tak przez cały bardzo aktywny tydzień Jula, Antek i Wojtek uczyli się gry w tenisa. A wieczorami po powrocie do domu zjadali kolację do ostatniego okruszka

Kiedy piszę te słowa, jest już po meczu Agnieszki Radwańskiej z Sereną Williams. I mimo to, że Agnieszka przegrała, to - podobnie jak większość - jestem z niej dumna. W historii Wimbledonu jest dopiero drugą Polką, która w swojej kategorii zaszła tak daleko. Julia i Wojtek z przejęciem kibicowali Agnieszce, już rozumiejąc, jak trudna to walka. Cały poprzedni tydzień spędzili na obozie stacjonarnym w Okęcie Tennis Club. Dzieci zachwycone były grą i mimo wyjątkowych upałów dawały z siebie wszystko. Julia wprawdzie trzymała rakietę po raz pierwszy w życiu, ale szybko poradziła sobie z prostymi ćwiczeniami. A Wojtuś po całym sezonie gry w piłkę nożną niedociągnięcia techniczne nadrabiał kondycją.

Po takim sportowym dniu, a dodam jeszcze, że dzieci w ciągu dnia spędzały dodatkowo 2 godziny na basenie, wracały głodne jak tygrysy. W upalne dni nie miały ochoty na nic ciepłego, więc kolacje przygotowywałam tak, aby zjadali ją ze smakiem i mieli energię na następny aktywny dzień. Wszystkie te dania wspaniale się też sprawdzą na piknik lub wakacyjną wyprawę.

Wrap z grillowanymi warzywami i serami

4 placki typu wrap lub pszenne tortille

 

2 czerwone papryki

 

1 cukinia

 

1 bakłażan

 

2 ząbki czosnku

 

4 plasterki twardego koziego sera

 

4 plasterki sera gruyere

 

oliwa

 

sól

 

pieprz

Papryki przekrój, usuń gniazda nasienne, umyj i osusz, następnie pokrój w grubą kostkę. Umytą cukinię pokrój w półplasterki. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, a te - w ćwiartki. Warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 30 minut. Wyjmij z pieca i przestudź.

Na każdej tortilli ułóż po jednym plastrze sera koziego i jednym sera gruyere, na serach rozłóż warzywa i zwiń według instrukcji na opakowaniu. Przekrój na połówki i zapakuj w papier śniadaniowy.

Babeczki malinowe

12 babeczek

1 kostka (200 g) miękkiego masła

 

1 szklanka (200 g) cukru

 

1 i 1/4 szklanki (200 g) mąki pszennej

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

sól

 

50 g mielonych migdałów

 

4 jajka

 

2 łyżki (30 ml) mleka

 

150 g malin

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (możesz użyć robota kuchennego). Dodaj mielone migdały, a następnie, cały czas mieszając, pojedynczo wbij jajka. Do masy dolej mleko i wymieszaj. Wyłącz mikser, dosyp maliny i delikatnie wmieszaj je w ciasto.

Przełóż masę do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej masłem. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 160 st. C (180 st. C zwykły piec) i piecz 40-45 min., aż babeczki będą złociste.

Tabule

350 g kaszy kuskus

 

250 g pomidorków koktajlowych

 

1 czerwona cebula

 

1 ogórek

 

1 czerwona papryka

 

oliwa

 

1 pęczek kolendry

 

sok z 1/2 cytryny

 

sól

 

pieprz

Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa umyj, z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż do małej miseczki i zalej sokiem z cytryny (dzięki temu nie będzie ostra w smaku). Ogórka pokrój w półplasterki, pomidorki przekrój na pół, kolendrę posiekaj.

Kaszę przełóż do dużej miski, dodaj ogórka, pomidorki koktajlowe i paprykę. Do miski dodaj cebulę wraz z sokiem. Skrop oliwą, dodaj posiekaną kolendrę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wieciejowska.pl, zdjęcia Studio Tata

Więcej o: