Clafoutis czereśniowe

To ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Jest wilgotne w środku i zdaniem malkontentów przypomina zakalec lub niedopieczony naleśnik. My polecamy ten prosty deser na przekąskę lub wieczorne przyjęcie

Składniki:

 

500 g czereśni

 

100 ml nalewki wiśniowej

 

4 jajka

 

1/2 szklanki (100 g) cukru

 

1/4 łyżeczki soli

 

4 łyżki mąki pszennej

 

60 g stopionego masła

 

1 szklanka (250 ml) śmietany min. 30 proc.

 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

esencja waniliowa

 

1 cytryna

 

masło do natłuszczenia foremek

 

cukier puder do posypania

Krok 1

Czereśnie umyj, wypestkuj, zalej nalewką i odstaw na około jedną godzinę.

Krok 2

Kokilki, ramekiny lub niewielkie naczynia żaroodporne natłuść masłem.

Krok 3

W misce utrzyj jajka i cukier. Następnie dodaj sól, masło, śmietanę i kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.

Krok 4

Cytrynę sparz i do przygotowanej masy zetrzyj skórkę (tylko żółtą część).

Krok 5

Czereśnie odsącz i rozłóż na dnie foremek. Wlej przygotowaną masę do 3/4 wysokości owoców (tak by lekko wystawały).

Krok 6

Całość posyp migdałami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.

Rady: W klasycznym przepisie zamiast czereśni są wiśnie, możesz użyć też czarnych jagód, śliwek, pokrojonych w plastry moreli lub brzoskwiń. Jeśli chcesz podać clafoutis na przyjęciu, ciasto przygotuj rano i wstaw do lodówki. Gdy przyjdą goście, zalej masą owoce i wstaw do piekarnika; na większe ciasto należy podwoić proporcje i piec 10 minut dłużej.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.