Składniki:
500 g czereśni
100 ml nalewki wiśniowej
4 jajka
1/2 szklanki (100 g) cukru
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki mąki pszennej
60 g stopionego masła
1 szklanka (250 ml) śmietany min. 30 proc.
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
esencja waniliowa
1 cytryna
masło do natłuszczenia foremek
cukier puder do posypania
Czereśnie umyj, wypestkuj, zalej nalewką i odstaw na około jedną godzinę.
Kokilki, ramekiny lub niewielkie naczynia żaroodporne natłuść masłem.
W misce utrzyj jajka i cukier. Następnie dodaj sól, masło, śmietanę i kilka kropli esencji waniliowej. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Cytrynę sparz i do przygotowanej masy zetrzyj skórkę (tylko żółtą część).
Czereśnie odsącz i rozłóż na dnie foremek. Wlej przygotowaną masę do 3/4 wysokości owoców (tak by lekko wystawały).
Całość posyp migdałami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 30-35 minut. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
Rady: W klasycznym przepisie zamiast czereśni są wiśnie, możesz użyć też czarnych jagód, śliwek, pokrojonych w plastry moreli lub brzoskwiń. Jeśli chcesz podać clafoutis na przyjęciu, ciasto przygotuj rano i wstaw do lodówki. Gdy przyjdą goście, zalej masą owoce i wstaw do piekarnika; na większe ciasto należy podwoić proporcje i piec 10 minut dłużej.