2 kg brzoskwiń
1/2 kg cukru
4-6 gwiazdek anyżu
Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, wsyp cukier i zagotuj. Brzoskwinie sparz, obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki. Do wysterylizowanych i suchych słoików wrzuć anyż (2-3 gwiazdki na litrowy słoik), dołóż dość ciasno brzoskwinie, zalej syropem na wysokość 2-3 cm od krawędzi słoika i zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka ze specjalną metalową wkładką do pasteryzacji lub wyłożonym czystą ściereczką kuchenną (zapobiega pękaniu słoików). Ustaw je, zachowując między nimi ok. 2-cm odległość. Następnie dolej zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, przykryj garnek pokrywką i zagotuj wodę na małym ogniu. Utrzymuj wodę w stanie lekkiego wrzenia przez ok. 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki, dokręć zakrętki i odstaw do wystygnięcia.