1 i 1/2 kg agrestu 6 gałązek mięty 1/2 kg cukru żelującego 3:1
Agrest umyj, obierz z szypułek, przełóż do rondla i zalej 1 szklanką (250 ml) wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu (owoce podczas gotowania powinny pęknąć). Agrest przetrzyj przez sito i ostudź. Pulpę przełóż do rondla, dodaj cukier żelujący i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 4 minut, odstaw i dodaj umyte i osuszone listki mięty. Dżem rozłóż do wysterylizowanych suchych słoików, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 1 i 1/2 litra dżemu.
Przepis, wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcie: Marcin Urban
źródło: Okazje.info