Sajgonki

To tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Można je nadziewać farszem mięsnym (wołowiną, wieprzowiną, drobiem) lub przygotować wersję wegetariańską

Składniki:

 

2 paczki (około 25 szt.) arkuszy papieru ryżowego

 

1 szklanka cukru

 

olej do głębokiego smażenia

Nadzienie:

 

1 paczka (100 g) cienkiego makaronu ryżowego

 

10 suszonych grzybów mun

 

100 g krewetek w zalewie

 

200 g mielonej karkówki wieprzowej

 

1 cebula lub 4 szalotki

 

4 ząbki czosnku

 

2 łyżki sosu rybnego lub sojowego

 

1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

1 jajko

Sos chili:

 

4 czerwone papryczki chili

 

2 ząbki czosnku

 

1 łyżeczka cukru

 

2 limonki

 

1 łyżka gorącej wody

 

1 łyżka octu z białego wina

 

5 łyżek sosu rybnego

Krok 1

Przygotuj sos: papryczki pokrój na drobne kawałki. Jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny, najpierw od papryczek odkrój ogonki, przekrój wzdłuż strąki i usuń nasionka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera i z kawałkami chili zmiksuj na gładką pastę. Dodaj cukier i kawałki obranych i drobno pokrojonych limonek. Miksuj dalej, aż otrzymasz jednolitą masę. Przełóż do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny i wymieszaj.

Krok 2

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Grzybki namocz w gorącej wodzie i odstaw na 30 min, aby zmiękły. Następnie odsącz, odciśnij z wody, odkrój twarde końcówki i zmiksuj.

Krok 3

Krewetki, cebulę, szalotki i czosnek posiekaj. W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i odstaw.

Krok 4

Do naczynia wlej litr ciepłej wody, wsyp cukier i zamieszaj, by się rozpuścił. Arkusze papieru ryżowego pojedynczo, szybko zanurzaj w wodzie. Cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące.

Krok 5

Po wyjęciu z wody przekładaj je na lnianą ściereczkę, nakładaj łyżkę nadzienia i zawijaj.

Krok 6

Smaż w głębokim oleju przez maksymalnie 10-12 minut. By odsączyć je z tłuszczu, wyjmuj z oleju łyżką cedzakową i układaj na papierowych ręcznikach. Podawaj z sosem.

Rada: do sosu możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę lub inne zioła, a także posiekany imbir albo ananasy z puszki.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o: