W Polskę ze smakiem
22 sierpnia, Poznań
Czas na szarlotkę
Szarlotka na kruchym cieście, jabłka z grzankami, normandzka tarta i ptasie gniazdo - to słodkości, które przygotują uczestnicy spotkania z Martą Piotrowską, szefową kawiarni i restauracji Republika Róż. Liczba miejsc ograniczona.
www.republikasloneczna.pl
25 sierpnia, Lidzbark Warmiński
Smak Warmii, Mazur i Powiśla
Regionalny finał konkursu na najlepszą lokalną potrawę i lokalny produkt. Do rywalizacji staną zawodowi kucharze i amatorzy dobrej kuchni, którzy z warmińskich i mazurskich produktów przygotują smaczne dania. Będą konkursy, pokazy gotowania i liczne degustacje.
www.warmia.mazury.pl
25 sierpnia, Kurów
XIII Biesiada Miodowa
Podlascy pszczelarze zapraszają smakoszy do spróbowania miodów pochodzących z obszaru zielonych płuc Polski. Odwiedzający Kurów będą mogli nabyć inne lokalne przysmaki: narwiańskie ogórki i kapustę, domowe wędliny, tradycyjne sery i pieczywo.
www.biesiadamiodowa.pl
25-26 sierpnia, Kraków
Małopolski Festiwal Smaku
Krakowski Kazimierz opanują producenci żywności, którzy rywalizowali w półfinałach 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zobaczymy m.in. 55 produktów i dań oferowanych przez zwycięzców kiermaszów w Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie.
www.malopolska.pl
26 sierpnia, Myszyniec
Miodobranie Kurpiowskie
Impreza promująca i kultywująca lokalne, niezwykle bogate tradycje i zwyczaje bartnicze. Na miejscu będzie można nabyć miód i jego przetwory, słodkie wypieki, pieczywo i kurpiowskie specjały.
www.rckkmyszyniec.pl
26 sierpnia, Jedlina-Zdrój
Dolnośląski Festiwal Zupy
Konkurs dla wszystkich znawców kuchni - amatorów i profesjonalistów - którzy potrafią przygotować pyszną zupę. Wszystkie naturalne składniki i przyprawy dozwolone, liczą się inwencja i oryginalny smak. Oceniać będzie jury, składające się z profesjonalnych kucharzy.
www.ckjedlina.pl