Dolma - gołąbki w liściach winogron

Turecka przystawka, dobrze znana także Grekom. Dolmy można porównać do naszych polskich gołąbków, choć są zdecydowanie od nich mniejsze. Liście winogron kupisz w słoikach, w sklepach na półkach z orientalną żywnością

Składniki:

 

słoik kiszonych liści winogron

 

szklanka surowego ryżu

 

pęczek dymki

 

pęczek pietruszki

 

świeża mięta

 

świeża kolendra

 

1 mała cebula

 

3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki

 

sól

 

pieprz

 

5 łyżek oliwy

Krok 1

Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz.

Krok 2

Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.

Krok 3

Do ryżu dodaj posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru lub pomidorów z puszki. Całość wymieszaj.

Krok 4

Na liście winogron nakładaj łyżeczkę farszu i zawijaj, tworząc małe gołąbki o długości ok. 5 cm.

Krok 5

Ścianki rondla posmaruj przecierem pomidorowym i pozostałą oliwą

Krok 6

Na dnie połóż kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Całość zalej wodą przynajmniej 2 cm ponad poziom dolma i gotuj pod przykryciem około godziny. Podawaj na zimno jako przekąskę.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.