Składniki:
słoik kiszonych liści winogron
szklanka surowego ryżu
pęczek dymki
pęczek pietruszki
świeża mięta
świeża kolendra
1 mała cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
sól
pieprz
5 łyżek oliwy
Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz.
Cebulę, dymkę, pietruszkę, kolendrę i miętę drobno posiekaj.
Do ryżu dodaj posiekaną zieleninę, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, dwie łyżki przecieru lub pomidorów z puszki. Całość wymieszaj.
Na liście winogron nakładaj łyżeczkę farszu i zawijaj, tworząc małe gołąbki o długości ok. 5 cm.
Ścianki rondla posmaruj przecierem pomidorowym i pozostałą oliwą
Na dnie połóż kilka liści winogron i ciasno układaj na nich gołąbki, żeby podczas gotowania się nie rozpadły. Całość zalej wodą przynajmniej 2 cm ponad poziom dolma i gotuj pod przykryciem około godziny. Podawaj na zimno jako przekąskę.