Składniki:
1 kg białej cebuli
1/2-1 łyżeczka płatków chili (lub 1 mała ostra papryczka)
3 łyżki rodzynek
2 szklanki (500 ml) soku z pomarańczy
3/4 szklanki (150 g) cukru
6 gałązek tymianku lub cząbru
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka soli Cebulę obierz, umyj i pokrój w 1-cm kostkę. Wymieszaj z płatkami chili (lub posiekaną ostrą papryczką), rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Przełóż do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę, następnie dodaj cukier i wymieszaj.
Do cebuli dodaj listki tymianku, sól i kolendrę. Gotuj kolejne 20 min, mieszając od czasu do czasu - masa powinna być gęsta. Gorący czatnej przelej do wysterylizowanych i suchych słoików. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz około 700 ml czatneja, na 3-4 małe słoiki.
źródło: Okazje.info