Pomidor faszerowany jajkiem z dodatkami

Gotuj z uczestnikami programu MasterChef! Wypróbuj potrawy które urzekły jurorów

Składniki:

 

kilka plastrów szynki długo dojrzewającej

 

kilka małych żółtych patisonów

 

1 duży pomidor

 

1 jajko

 

2 łyżki świeżych liści tymianku

 

1 łyżka posiekanych liści natki pietruszki

 

2 ząbki czosnku

 

50 g masła

 

sól

 

pieprz

Sposób przygotowania:

 

Pomidora umyj, osusz, przekrój na pół, wydrąż miąższ i pestki. Szynkę pokrój w cienkie paski. Masło wymieszaj z ziołami, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do pomidora włóż łyżkę masła ziołowego i szynkę, a następnie ostrożnie wlej jajko, tak by nie rozlać żółtka. Posól.

Pomidora włóż do głębokiego naczynia do zapiekania, na dno wlej trochę wody i przykryj. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 10-15 minut. Wierzch posyp natką pietruszki.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i pokrojone w cząstki patisony, smaż chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Pomidora podawaj na ciepło z kawałkami patisonów i listkami tymianku.

Aleksandra Niparko - autorka przepisu. Jedna z 14 uczestników, którzy zakwalifikowali się do finału.

Więcej o: