Batoniki czekoladowo-orzechowe

Jest zdrowszy niż baton kupiony w sklepie. Sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole, przegryzka na urodzinowym przyjęciu lub prowiant na całodniową wycieczkę

Składniki:

 

200 g płatków owsianych

 

25 g wiórków kokosowych

 

140 g masła

 

50 g jasnego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego

 

5 łyżek złotego syropu cukrowego lub płynnego miodu

 

100 g orzechów brazylijskich

 

50 g całych migdałów

 

tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

 

masło do natłuszczenia formy

Krok 1

W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy, migdały i czekoladę posiekaj (ręcznie lub pulsacyjnie w malakserze) i przełóż do osobnych miseczek.

Krok 2

W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, cukier i syrop (lub miód). Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, przelej do płatków i wymieszaj.

Krok 3

Foremkę o boku ok. 23 cm wyłóż pergaminem i lekko natłuść masłem.

Krok 4

Masę przełóż do foremki, rozprowadź równomiernie łyżką, dociśnij ją lekko dłonią i spłaszcz.

Krok 5

Posyp posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie posiekaną w grubą kostkę czekoladą i ponownie dociśnij.

Krok 6

Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35 minut. Wystudź, wyjmij z formy i pokrój w paski.

Rada: do przygotowania batoników możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów, tzw. mieszanki studenckiej, mieszanki orzechów i kandyzowanych owoców lub skórki

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o: