Składniki:
200 g płatków owsianych
25 g wiórków kokosowych
140 g masła
50 g jasnego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego
5 łyżek złotego syropu cukrowego lub płynnego miodu
100 g orzechów brazylijskich
50 g całych migdałów
tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
masło do natłuszczenia formy
W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy, migdały i czekoladę posiekaj (ręcznie lub pulsacyjnie w malakserze) i przełóż do osobnych miseczek.
W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, cukier i syrop (lub miód). Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, przelej do płatków i wymieszaj.
Foremkę o boku ok. 23 cm wyłóż pergaminem i lekko natłuść masłem.
Masę przełóż do foremki, rozprowadź równomiernie łyżką, dociśnij ją lekko dłonią i spłaszcz.
Posyp posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie posiekaną w grubą kostkę czekoladą i ponownie dociśnij.
Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35 minut. Wystudź, wyjmij z formy i pokrój w paski.
Rada: do przygotowania batoników możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów, tzw. mieszanki studenckiej, mieszanki orzechów i kandyzowanych owoców lub skórki