Przekąski pełne warzyw

We wrześniu bywa jeszcze bardzo ciepło i słonecznie. Zawsze wtedy staramy się w pełni wykorzystać ostatnie dni dobrej pogody. Bardzo lubię spacery do pobliskiego parku Szczęśliwickiego. Gdyby nie hulajnogi, Julę rozbolałyby nogi już po 10 minutach. A tak, w parku możemy spędzić nawet 2 godziny. Nie bierzemy wtedy ze sobą prowiantu, bo przez cały ten czas jesteśmy w pędzie. Za to po powrocie do domu zawsze czeka na nas prawdziwa uczta.

Ostatnim razem, zanim wyszliśmy, usmażyłam placuszki marchewkowe, do których już przed podaniem dorobiłam sos jogurtowy z kuminem i koperkiem. Najróżniejsze placki to u nas w domu prawdziwi hit (niedawno polecałam ze świeżej kukurydzy, przepis znajdziecie tutaj ). Rano przygotowałam też mięso na hamburgery z szynki wieprzowej z dodatkiem orzeźwiającej mięty i kolendry. Julka i Wojtek tak się nimi zajadali, że aż im się uszy trzęsły!

A do picia była niespodzianka - malinowa ice tea z kostkami lodu i z malinami. Julka nie mogła się doczekać, aż lód się rozpuści i będzie mogła zjeść pyszną malinę.

Hamburgery z pastą z ciecierzycy

500 g mielonego z szynki

 

1 jajko

 

1 średnia cebula

 

2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

 

2 łyżeczki sosu worecester (lub maggi)

 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

3 łyżki bułki tartej

 

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

 

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

 

sól

 

6 bułeczek

 

6 liści sałaty

pasta (hummus):

 

1 puszka ciecierzycy

 

2 ząbki czosnku

 

1 łyżka soku z cytryny

 

oliwa

 

sól

Przygotuj hummus: dokładnie zmiksuj odsączoną ciecierzycę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Nie przerywając miksowania, stopniowo dolej tyle oliwy, aby pasta była aksamitna. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą.

Przygotuj hamburgery: cebulę obierz i drobno posiekaj. Przełóż ją do miski, dodaj mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli używasz), koncentrat pomidorowy i sos worecester (lub maggi), wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, posiekane zioła i ponownie dokładnie wyrób masę ręką lub łyżką. Spróbuj i dopraw solą. Z masy mokrymi rękami uformuj 6 kotlecików i spłaszcz je. Hamburgery smaż na rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) bez dodatku tłuszczu. Bułeczki przekrój i posmaruj pastą, dodaj po liściu sałaty i przełóż hamburgerem.

Placuszki marchewkowe z sosem jogurtowo-koperkowym

5 (ok. 600 g) marchewek

 

2 jajka

 

ok. 3/4 szklanki (ok. 110 g) mąki pszennej

 

sól

 

olej lub oliwa do smażenia

sos:

 

1 opakowanie (200 g) jogurtu naturalnego

 

1 łyżka posiekanego koperku

 

mielony kumin

Przygotuj sos: koperek umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj z jogurtem i szczyptą mielonego kuminu.

Przygotuj placuszki: marchew obierz i umyj, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski. Dodaj jajka, dopraw solą, wymieszaj i stopniowo, nie przerywając mieszania, zacznij dodawać mąkę, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominała ciasto na placki ziemniaczane (ilość mąki, jaką musisz dodać, zależy od tego, jak wodniste są marchewki). Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i łyżką nakładaj średniej wielkości placuszki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem koperkowym.

Malinowa ice tea

kilkanaście słodkich, dużych malin

 

2 torebki herbaty malinowej

 

2 łyżki brązowego cukru (lub miód)

 

listki mięty

 

woda mineralna lub źródlana do przygotowania kostek lodu

Dzień wcześniej przygotuj malinowe kostki lodu: do pojemnika na kostki lodu do każdej przegródki włóż po malinie, zalej je do połowy wodą i wstaw do zamrażalnika, aż woda zamarznie (dzięki temu częściowo zmrożone maliny nie wypłyną na wierzch). Następnie uzupełnij poziom wody do pełna i ponownie wstaw do zamrażalnika. Zaparz herbatę, zalewając torebki 1 i 1/2 litra wrzątku. Ostudź, wyjmij torebki, dosłódź do smaku cukrem (lub miodem). Przed podaniem do szklanek wrzuć po 2-3 kostki malinowych kostek lodu, kilka listków mięty i dolej herbatę.

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska www.wieciejowska.pl, zdjęcia Tata Studio

Więcej o:
Copyright © Agora SA