Karp a la Brasil
Składniki:
filet z karpia ze skórą
pęczek kolendry
ząbek czosnku
papryczka chili
oliwa z oliwek
grejpfrut
ogórek wężowy
biała cebula
żółta papryka
sól
pieprz
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj pół pęczka posiekanej kolendry, roztarty ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili, 3 łyżki oliwy z oliwek i sok z 1/3 grapefruita.
Rybę marynuj przez 40 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzej kroplę oliwy i przez pół minuty podsmażaj na niej filet ułożony skórą do dołu. Następnie wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj przez 10 minut
Przygotuj salsę: do naczynia włóż po 1 łyżce pokrojonych w kostkę warzyw: ogórka, chili, żółta papryka i cebula. Dopraw cukrem, solą i kolendrą. Wymieszaj. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Ugrilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej tak, by przypalić skórkę. Następnie zawiń w torebkę i zdejmij skórkę. Obraną paprykę pokrój w długie paski, wrzucić na patelnię, posyp szczyptą cukru i skarmelizuj.
Przygotuj dressing: z grapefruita wytnij fileciki, a z pozostałego owocu wyciśnij sok. Fileciki pokrój w kostkę, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, sok, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę. Przed podaniem polej rybę dressingiem.
Miłosz Wyrwicz - autor przepisu. Zwycięzca 4. odcinka programu MasterChef