Ratatuja, czyli duszone warzywa

Można je jeść na zimno i na ciepło. Sprawdzą się jako dodatek do wędlin, pieczonych mięs lub ryb. Na obiad pasują do ryżu, na kolację - do pieczywa

Składniki:

 

2 bakłażany

 

4 małe cukinie

 

2 papryki

 

500 g pomidorów podłużnych

 

2 duże cebule

 

1/2 szklanki oliwy z oliwek lub więcej

 

1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

 

1 łyżeczka świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

 

2 ząbki czosnku

 

sól

 

pieprz czarny

 

zioła prowansalskie

Krok 1

Bakłażany umyj pokrój na kawałki, posól odstaw na 20 minut. Następnie opłucz i wysusz na papierowym ręczniku.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, cukinię i papryki umyj. Cebulę pokrój na kawałki, cukinię w kostkę, a paprykę w paseczki. Czosnek przekrój na pół.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Krok 4

W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj bakłażana i paprykę i duś wszystko przez 5 minut.

Krok 5

Jeśli używasz świeżych ziół, posiekaj je i dodaj do potrawy.

Krok 6

Do rondla dodaj pomidory, cukinię, czosnek. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem polej obficie oliwą i wymieszaj.

Rada: Potrawę możesz także upiec w piecu: surowe, pokrojone warzywa wymieszaj w 1/2 szklanki oliwy i w ziołach. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. godziny.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA