Składniki:
2 bakłażany
4 małe cukinie
2 papryki
500 g pomidorów podłużnych
2 duże cebule
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub więcej
1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka świeżej lub 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
zioła prowansalskie
Bakłażany umyj pokrój na kawałki, posól odstaw na 20 minut. Następnie opłucz i wysusz na papierowym ręczniku.
Cebulę i czosnek obierz, cukinię i papryki umyj. Cebulę pokrój na kawałki, cukinię w kostkę, a paprykę w paseczki. Czosnek przekrój na pół.
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj bakłażana i paprykę i duś wszystko przez 5 minut.
Jeśli używasz świeżych ziół, posiekaj je i dodaj do potrawy.
Do rondla dodaj pomidory, cukinię, czosnek. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem polej obficie oliwą i wymieszaj.
Rada: Potrawę możesz także upiec w piecu: surowe, pokrojone warzywa wymieszaj w 1/2 szklanki oliwy i w ziołach. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. godziny.