Zapiekanka z serem

Proste i bardzo sycące danie, dobre na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje na ciepło. Aby podkreślić smak, do masy serowej możesz dodać łyżkę pomidorów z puszki, oliwki albo kapary

Składniki:

 

1 i 1/2 kg ziemniaków

 

1-2 łyżeczki masła do natłuszczenia formy

masa serowa:

 

500 g twarogu, sera fety lub bryndzy

 

1/2 kostki (100 g) masła

 

2 ząbki czosnku

 

10-12 gałązek świeżego tymianku

 

sól + pieprz

masa jogurtowa:

 

2 jajka

 

250 g gęstego jogurtu naturalnego

 

świeżo mielony czarny pieprz

 

100 g żółtego sera w kostce

Krok 1

Zmiksuj pokruszony ser, dodaj roztopione i przestudzone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę listków tymianku, dopraw pieprze i ewentualnie solą. Miksuj, aż składniki się połączą.

Krok 2

Obierz ziemniaki, umyj je, osusz i pokrój w jak najcieńsze plasterki (możesz użyć łopatki do krojenia sera lub szatkownicy).

Krok 3

Żaroodporne wysokie naczynie (o średnicy około 30 cm) natłuść masłem. Jedną trzecią ziemniaków ułóż na dnie formy, przykryj warstwą sera, na to ponownie połóż ziemniaki, ser i tak dalej, aż składniki się skończą. Zakończ warstwą masy serowej.

Krok 4

Formę przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika (z włączonym termoobiegiem) rozgrzanego do 170 st. C (190 st. C zwykły piec) i piecz godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 5

Zmiksuj jajka z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie pozostałymi listkami tymianku. Żółty ser zetrzyj na tarce.

Krok 6

Ostrożnie, żeby się nie sparzyć, zdejmij folię z zapiekanki, jej wierzch posmaruj masą jogurtową, posyp żółtym serem i piecz bez przykrycia kolejne 20 minut.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski

Więcej o: