Trzy dni smakoszy

W dniach 26-28 października czeka nas kolejny kuchnia+ food film fest. To prawdziwe święto dla fanów filmów i dokumentów o tematyce okołokulinarnej. W tym roku pokazy odbędą się w Warszawie, Poznaniu i - po raz pierwszy - w Gdyni

W ciągu czterech lat ten autorski przegląd filmów zdobył wierne grono widzów. Pokazy pierwszych edycji odbyły się w Warszawie, w kolejnym roku dołączył Poznań, a w tym - po raz pierwszy Gdynia. Zaprezentowanych zostanie 14 filmów dokumentalnych i jeden fabularny (patrz niżej), które zostały podzielone na bloki tematyczne: społeczeństwo, smakosze, kultura kulinarna.

Z okazji premiery filmu fabularnego "Niebo w gębie" gościem specjalnym będzie Daniele Mazet-Delpeuch, która wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego prezydenta François Mitterranda tradycyjną kuchnię i regionalne francuskie produkty.

A skoro o lokalnych produktach mowa , polecamy polski film "Wtajemniczeni" w reżyserii Macieja Kowalczuka, który dokumentuje spotkanie światowej czołówki szefów kuchni z mieszkańcami Suwalszczyzny. Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, uznany za najlepszego kucharza świata, ma coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy tego regionu? Czy Inaki Aizpitarte, szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazł wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku? Po pokazie organizatorzy zapraszają na spotkanie z Alessandro Porcellim, jednym z pomysłodawców projektu "Cook It Raw", dzięki któremu ci i inni wybitni szefowie kuchni gościli w sierpniu w Polsce.

Kuchnia+ food film fest to nie tylko pokazy filmów, to też liczne wydarzenia towarzyszące, np. slowfoodowe śniadanie, warsztaty kulinarne dla dzieci i uroczysta "Kolacja filmowa" (szczegóły na stronie obok). W Gdyni kolację przygotuje znany z autorskich programów w kuchni+ Adam Chrząstowski - mistrz kulinarny wyspecjalizowany w daniach kuchni polskiej. W Poznaniu - Tomasz Jakubiak, prowadzący serię "Jakubiak w sezonie". W Warszawie zaś - Robert Trzópek, specjalista kuchni molekularnej.

Co, gdzie, kiedy

26-28 października 2012: Warszawa - kino Kultura, Poznań - kino Muza, Gdynia - DKF Żyrafa. Bilety w cenie 15 zł już do kupienia przez internet na eBilet.pl lub bezpośrednio w kasach kin. Więcej informacji na www.kuchniaplus.pl.

Program

piątek 26 października 201217.30 "Gorycz czekolady", "Mleko?"20.00 "Cena sushi", "Bydło - prawdziwe życie krów"22.30 "Wielki Głód Mao"

sobota 27 października 201213.00 "Spragniony świat" - bezpłatny pokaz filmu 15.00 "Wtajemniczeni"17.00 "Najlepszy kucharz świata", "Ostatni walc w elBulli"19.30 "Niebo w gębie"

niedziela 28 października 201215.00 "Więzy smaku", "Chłopiec i pszczoły"17.30 "Wojna o otyłość", "Obóz"19.30 "Natura, kobiety i wino"

Wydarzenia towarzyszące

Warszawa

Slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci, 27 października (sobota), godz. 11, Centrum Sztuki "Fort Sokolnickiego" ul. Czarnieckiego 51 (metro Plac Wilsona), wstęp 15 zł. Bilety: w sieci eBilet.pl, w kasach kina Kultura oraz w Forcie Sokolnickiego

Slowfoodowe śniadanie, 28 października (niedziela), godz. 11, Centrum Sztuki "Fort Sokolnickiego", ul. Czarnieckiego 51 (metro Plac Wilsona), bezpośrednio po śniadaniu odbędzie się kiermasz slowfoodowych produktów, wstęp 30 zł (25 zł dla członków Slow Food). Bilety: w sieci eBilet.pl, w kasach kina Kultura oraz w Forcie Sokolnickiego

Filmowa kolacja z seansem "Niebo w gębie", 27 października (sobota), godz. 19.30, Pałac Prymasowski, ul. Senatorska 13/15, wstęp 115 zł. Bilety: w sieci eBilet.pl oraz w kasach kina Kultura

Poznań

Slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci, 27 października (sobota), godz. 11, Kino Muza, ul. Święty Marcin 30, wstęp 15 zł. Bilety: w sieci eBilet.pl oraz w kinie Muza

Slowfoodowe śniadanie, 28 października (niedziela), godz. 11, Museum Café, dziedziniec Muzeum Archeologicznego, ul. Wodna 27, wstęp 30 zł (25 zł dla członków Slow Food). Bilety: w sieci eBilet.pl, w Museum Café oraz w kinie Muza

Filmowa kolacja z seansem "Niebo w gębie", 27 października (sobota), godz. 19.30, restauracja SPOT, ul. Dolna Wilda 87, wstęp 115 zł. Bilety: w sieci eBilet.pl, w kinie Muza oraz w restauracji SPOT

Gdynia

Slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci, 27 października (sobota), godz. 11, COCO Café, Club & Restaurant, ul. Waszyngtona 21, Centrum Gemini przy skwerze Kościuszki, wstęp 15 zł. Bilety: w sieci eBilet.pl oraz w restauracji Coco

Slowfoodowe śniadanie, 28 października (niedziela), godz. 11, F. Minga, Gdynia, Bulwar Nadmorski, wstęp 30 zł (25 zł dla członków Slow Food). Bilety: w sieci eBilet.pl oraz F. Minga

Filmowa kolacja z seansem "Niebo w gębie", 27 października (sobota), godz. 19.30, COCO Café, Club & Restaurant,ul. Waszyngtona 21, Centrum Gemini przy Skwerze Kościuszki, wstęp 115 zł. Bilety: w sieci eBilet.pl oraz w restauracji Coco

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.